Nyhet

Möte på Movium om miljömål

Publicerad: 02 december 2024

Harald Klein på SLU Tankesmedjan Movium är koordinator för SLU:s miljöanalysprogram Bebyggd miljö och välkomnade nyligen programmets referensgrupp till Alnarp för ett av de två årliga mötena. Moviums Beatrice Sundberg träffade Harald Klein för att höra vad som hände på mötet.

Eftersom den bebyggda miljön är komplex är det hela åtta myndigheter i referensgruppen. Med på mötet var även forskare som sitter i fakultetens nämnd för miljöanalys, samverkanslektorn inom landskap samt Håkan Schroeder, vice dekan för samverkan och miljöanalys på fakulteten.

Mötet hölls en hel dag. Vad gjorde ni under den tiden?
– Den mesta tiden gick åt till att varje myndighet berättade om vad som är aktuellt hos dem i relation till urban utemiljö, som ny kunskap, data och statistik. Folkhälsomyndigheten, till exempel, tar fram miljöhälsodata och Skogsstyrelsen tar fram statistik för tätortsnära skogar, säger Harald Klein.

Även ny lagstiftning i form av naturrestaureringsförordningen diskuterades. Förordningen antogs i somras i EU:s ministerråd och medlemsstaterna har två år på sig att implementera den. På mötet diskuterades var olika myndigheter befinner sig i implementeringsprocessen, vilka data som behöver utvecklas och följas upp samt ansvarsfördelning. I sammanhanget är det förstås intressant om det kan finnas framtida uppdrag för SLU kring exempelvis uppföljning. 

Europeiska landskapskonventionen togs också upp även om den inte handlar specifikt om den urbana miljön, men den har ett brett landskapsperspektiv som saknas i de specifika miljömålen.

Referensgruppen gör också bedömningar av inkomna ansökningar om utvecklingsmedel inom miljöanalys. Det skedde inte under mötet utan görs vid ett senare. För 2024 beviljades ekonomiskt stöd för projekten ”Utveckling av grönt jämlikhetsindex” där man skapar en indikator gällande rättvis fördelning av grönytor, samt ”Indikatorer för miljonprogrammets förändrade landskap”.

– Referensgruppsmötena har blivit ett uppskattat samverkansforum kring den bebyggda miljön och det är kul att SLU som bedriver miljöanalys och forskning inom landskapsarkitektur är en naturlig part och kan agera värd för dessa möten, säger Harald Klein.

Fakta:

SLU:s miljöanalys samlar kunskap om ekosystemen och vår användning av dem, och stödjer samhället med miljödata, expertkompetens och vetenskapligt grundade råd.

LTV Fakulteten i Alnarp har fått i uppdrag att koordinera miljöanalysprogrammet för Bebyggd miljö vilket har delegerats till SLU Tankesmedjan Movium.

sverigesmiljomal.se kan man läsa om alla miljömålen. Inom God bebyggd miljö finns bland annat statistik om: Andel av befolkningen som bor inom 1 kilometer från nationalparker, naturreservat eller naturvårdsområden. Andelen var 21 procent år 2013 och 31 procent år 2022.

Nyhet om ”Utveckling av grönt jämställdhetsindex”