Kontaktinformation
Anders Granström, universitetslektor
Institutionen för skogens ekologi och skötsel
anders.granstrom@slu.se, +46-90-786 8339, +46-70-229 729
Intresset för att ta fram en nationell branddatabas har funnits i över 20 år bland en rad olika aktörer men längre än så har man inte kommit. Nu vill Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ta nästa steg i diskussionen och har därför tagit fram en rapport om hur man kan gå tillväga.
I samband med etableringen av SLU Skogsskadecentrum 2021 fick Anders Granström, universitetslektor och forskare inom skogsbränder vid institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU, uppdraget att se över frågan om hur en nationell databas kan skapas.
– Det finns i nuläget ingen heltäckande databas över inträffade vilda bränder och skötselbränder i riket, vilket är olyckligt både för brandskyddet och för naturvården. Brandförsvaret behöver lättillgänglig och trovärdig statistik över inträffade bränder i skogslandskapet, särskilt i perspektivet av ändrat framtida klimat. För naturvården är det viktigt att få en samlad bild av mark som naturvårdsbränts, liksom av mark som brunnit av våda; både för planering och resultatuppföljning. Brända marker har ofta höga naturvärden och det är viktigt med ett bra register över dessa områden, säger Anders Granström som är författare till rapporten.
Uppdraget resulterade i en rapport som ska fungera som ett underlag för vidare diskussion mellan berörda aktörer där slutmålet är att skapa en funktionell och heltäckande databas över svenska vegetationsbränder.
Rapporten går igenom varför det är viktigt att få trovärdig statistik om bränder, vilken datainsamling som görs idag och hur en nationell branddatabas skulle kunna skapas. Flera möjliga användare finns; bland annat räddningstjänsterna, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), länsstyrelser, små och stora markägare samt Skogsstyrelsen.
– För att denna branddatabas ska kunna bli verklighet måste alla inblandade aktörer enas om design och om en lämplig utförare. Mitt förslag är att Skogsstyrelsen tar rollen som utförare då de redan har en väl fungerande karttjänst, relevant bakgrundsinformation och personal som redan idag karterar större bränder, säger Anders Granström.
Rapporten bygger på en workshop som anordnades i samverkan med SLU:s miljöanalysprogram Skog där representanter från nio organisationer med intresse i frågan medverkade, bland annat Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, MSB, ett skogsbolag, FSC.
Rapporten och dess slutsatser kommer presenteras närmare under webinariet "Nationell branddatabas". Webinariet anordnas i samverkan mellan SLU Skogsskadecentrum och Nationellt skogsdatalabb.
Webinarium: Nationell branddatabas
Anders Granström, universitetslektor
Institutionen för skogens ekologi och skötsel
anders.granstrom@slu.se, +46-90-786 8339, +46-70-229 729