SLU-nyhet

SLU-forskning i klimatets spår

Publicerad: 19 november 2020
Hand med skyddshandske håller en fladdermus. Foto.

I kväll är det premiär för Mitt i Naturens programserie I klimatets spår där tittaren får följa med på en resa runt Sverige för att ta reda på hur olika djur påverkas av klimatförändringarna. Forskning från SLU spelar en viktig roll genom hela serien.

Mitt i mörkaste natten över ett vattendrag i Skåne har ett nät spänts upp. Här fångas fladdermöss när de ger sig ut på sin nattliga jakt efter insekter att äta. I pannlampans sken trasslas de infångade fladdermössen försiktigt ut för att kunna provtas av forskarna.

– Fladdermössen fångas för att vi ska få mer kunskap om de miljöer fladdermössen nyttjar och om de bär på några smittämnen, säger forskare Johnny de Jong.

Alla fladdermöss i Sverige är skyddade och hälften av arterna är rödlistade. För att de ska kunna skyddas effektivt behövs mer kunskap.

I dessa pandemitider är fladdermöss ofta på agendan i smittsammanhang, men i många fall anklagas fladdermöss felaktigt för smittspridning.

– Det är viktigt att vi tar reda på smittläget för att kunna väga potentiella problem för folkhälsan mot naturskydden, säger Frauke Ecke, forskare vid SLU.

Dramatisk ökning av vildsvin

Förutom fladdermössen, som i ett allt varmare klimat sprider sig längre norrut, tittar programledare Anders Lundin också närmare på vildsvin i seriens första avsnitt tillsammans med Madeleine Christensson och Örjan Johansson från SLU. När snön minskar ökar vildsvinen i antal och borde också kunna klara sig bra även längre norrut.

– Vildsvinen är nämligen inte så bra anpassade till snö. De verkar klara kyla och tjäle ganska bra men när marken täcks av snö blir det svårare för dem att hitta mat eftersom det de äter finns i marknivå eller under mark, säger Örjan Johansson, forskare vid SLU.

Älgars anpassning till klimatvariationer

Hur älgar anpassar sig till sin omgivning och till variationer i klimatet är något som forskare vid SLU studerat under lång tid. I avsnitt två och fyra befinner sig tv-teamet i norra Sverige för att tillsammans med forskarna Göran Ericsson och Fredrik Stenbacka lära sig mer om hur livet på en skärgårdsö eller i djupa fjälldalar kan se ut för en älg.

– Älgen är otroligt anpassningsbar. Den är kung i skogen, på fjället och i vattnet! säger Göran Ericsson.

Fakta:

I klimatets spår är ett program i fyra delar som produceras av SVT:s Mitt i Naturen. Programmet sänds på torsdagar kl. 21.00 i SVT 1 men går att se redan nu på SVT Play.