Centrum för biologisk mångfald
Centrum för biologisk mångfald, CBM, är ett centrum för forskning om biologisk mångfald som en avgörande fråga för samhällsutvecklingen. CBM är gemensamt för SLU och Uppsala universitet, och inrättades 1994 av regeringen.

Håkan Tunón ny ledamot i KGAA
Håkan Tunón, föreståndare för SLU Centrum för biologisk mångfald, har valts in i Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. Där blir han inländsk arbetande ledamot. – Man kan säga att

COP 16.2: Nytt försök rädda naturen
Hur ska man hålla koll på framgångar och bakslag i arbetet med att rädda den biologiska mångfalden? Och vem ska betala för omställningen? De frågorna står i fokus när undertecknarna av FN:s

Biodiverse nr 1/25 ute!
Vad kommer EU:s nya förordning om restaurering av natur att innebära för Sverige? Den frågan tar sig en grupp experter an i senaste numret av Biodiverse – den populärvetenskapliga tidskriften från

Biologisk mångfald kräver mer än naturvård
Vad krävs för att Sverige ska uppfylla sina internationella åtaganden för biologisk mångfald? Miljömålsberedningen överlämnade nyligen förslag kring detta till regeringen. Torbjörn Ebenhard,

Fäbodkultur klassas som immateriellt kulturarv
Den skandinaviska fäbodkulturen har tagits med på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Därmed lyfts en tradition fram som även har betydelse för den biologiska mångfalden. SLU

Se slutseminariet från projektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat”
I början av december hölls slutseminariet för det Formas-finansierade projektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat” som avslutas efter sex år. I projektet har kulturspannmål och moderna sorter av
Heather Wood
heather.wood@slu.se I am a PostDoc at the Swedish Biodiversity Centre, SLU where I work on the project Bat Migration Across the Baltic Sea (BAMBI). The project aims to understand where and when bats

Gör din egen Nobelgröt
Den har kallats både ”djärv” och ”woke” – den moderna kulturgröten som serverades på årets Nobelfest. Gröt befinner sig i skärningspunkten mellan tradition och innovation – inte minst i ett nyss
Vad påverkar våra matval?
Vad påverkar våra matval? futurefood@slu.se Vilka faktorer påverkar våra matval, och hur kan våra matval bli mer hållbara? Det kan kännas som att det inte borde vara så svårt för konsumenter att

Hur fungerar virtuella stängsel för nötkreatur i naturbetesmarker?
Lotten Wahlund, en av SustAinimals doktorander, har i dagarna spikat sin licentiatavhandling om virtuella stängsel för nötkreatur i naturbetesmarker. I avhandlingen kan hon konstatera att virtuella
Historiska sädesslag i framtidens mat
Resultaten av sex års forskning – Historiska sädesslag i framtidens mat janne.nordlund.othen@slu.se Välkommen till projektets avslutningsseminarium! Historiska sädesslag i framtidens mat är ett 4+2

Hur mår Sveriges fladdermöss?
Fredagen den 8 november inleds en internationell vetenskaplig konferens i Helsingborg där fladdermusexperter från hela världen samlas för att bland annat diskutera vindkraftens påverkan på