Mari Jönsson

Presentation
Docent Mari Jönsson har ett speciellt intresse för ekologin och bevarandet av trädlevande lavar och vedlevande svampar. Hon skrev sin avhandling vid Mittuniversitetet om hur naturliga och människoskapade störningar påverkar skogsstruktur och processer, med särskild tonvikt på nyckelbiotoper och dynamiken hos död ved och vedsvampar. Under sin postdoc vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU studerade hon den biologiska mångfalden av trädlevande lavar i förhållande till trädepidemier, miljömässiga- och historiska effekter i traditionellt hävdade, betade och igenväxande lövängar på Gotland. I sin forskning vid SLU ArtDatabanken har hon fortsatt att forska kring bevarandet av skoglig biologisk mångfald och olika skogliga naturvårdsåtgärder. Mari är också involverad i forskning baserad på medborgardata (Citizen Science) från bland annat Artportalen. I sin nuvarande tjänst som forskare vi Institutionen för Ekologi leder hon flera projekt, bland annat om:
- Ekologisk kompensation genom translokering och restaurering av död ved och vedlevande artsamhällen,
- Diversitet och dynamik hos vedlevande svampar, samt deras roll i nedbrytning och koldioxidflöden från död ved,
- Minedust-projektet, där effekter av stoftnedfall från gruvor i norra Sverige studeras i relation till biologisk mångfald och ekosystemtjänster i omkringliggande skogslandskap,
- Naturvårdsfunktioner med hänsynsytor, med fokus på betydelsen för biologisk mångfald och mikroklimatets betydelse och effekterna av sommartorka i små, fragmenterade skogar.
Forskningen stöds bland annat av Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova
Undervisning
Kursledare för kursen Kryptogamer och naturvård
Samverkan
Studierektor för grundutbildningen
Publikationslista:
