Boken Woods Go Urban utforskar på ett radikalt sätt hur skogen kan integreras i stadens väv. Genom att belysa trädens och växtlighetens viktiga roll i stadsplaneringen, ger boken både inspiration och konkreta verktyg för att skapa klimatsäkra och hållbara städer.
Redaktörerna för boken, som inkluderar flera forskare och landskapsarkitekter från SLU och andra nordiska universitet, har gjort "den mest anmärkningsvärda insatsen för att stärka ett initierat samtal om arkitektur och samhällsplanering under det senaste året", som det står i Sveriges Arkitekters stadgar till Kritikerpriset.
Boken, som innehåller forskning från landskapslaboratorier och rikt illustrerade exempel på hur träd kan bli en integrerad del av urbana miljöer, lyfter fram vikten av att stadsplanerare ser grönska som en central komponent i stadsutvecklingen. Med sin radikala ansats och konkreta lösningar visar Woods Go Urban på nya sätt att hantera klimatutmaningar i städer.
Vinnarmotivering:
”Vinnaren utmanar och inspirerar stadens invånare och stadsplanerare att tänka nytt, och att vetgirigt öka kunskaperna om trädens och växtlighetens kraft att göra staden fortsatt beboelig. Kritikerpriset 2024 går till Woods go Urban.”
Några ord från författare och initiativtagare till boken:
Anders Busse Nielsen, fd professor vid Alnarp:
”Att ta en promenad genom Alnarps landskapslaboratorium är, för den vardagliga besökaren, ett avslappnande och välkommet avbrott. Första gången är det dock ofta en promenad full av spänning och överraskning, och för studenterna ofta en lärorik upplevelse. Gemensamt för nästan alla besökare är dock känslan av att laboratoriet är något annorlunda, extraordinärt och på många sätt unikt. Det ger en rik, mångsidig och djup upplevelse av skog, trots sin relativt begränsade storlek och unga ålder. Den känsla har vi försökt at förmedla i boken, och vi är glada, rörda, överväldigade och stolta över att boken uppmärksammas av den svenska arkitekt- och landskapsarkitektkåren."
Roland Gustavsson, Professor emeritus, stiftare av landskapslaboratorierna:
"För 40 år sen grundade jag landskapslaboratorierna för att bygga broar mellan olika discipliner, koppla samman stad och land, formgivare och förvaltare, samt allmänhet och experter. Jag är glad att boken har inspirerat våra svenska kollegor och känner mig stolt över att de ser våra erfarenheter som en inspirationskälla för stadsregioner och hela länder som idag försöker omvandla politiska mål och planeringsdokument till nya urbana skogslandskap.”
Björn Wiström, lektor och koordinator för landskapslaboratoriet i Alnarp:
"Under årens lopp har vi i gruppen kring landskapslaboratorierna guidat upp emot 1000 besökande grupper av studenter, yrkesverksamma, ideella organisationer, forskarkollegor och fler därtill. Nästan alla har frågat var de kan läsa och lära mer om landskapslaboratorierna och de bakomliggande tankarna, koncepten, metoderna, erfarenheterna och visionerna. Boken är det efterlängtade svaret på detta.”
Lisa Diedrich, fd professor vid Alnarp:
"När jag började som professor i landskapsarkitektur på SLU Alnarp 2012, introducerade min kollega Roland Gustavsson mig till hans landskapslaboratorium, ett självplanterat landskap där han och hans team under flera decennier studerade samspelet mellan naturkrafter och människan för att skapa en ny typ av stadsgrönområde, den urbana skogen. Laboratoriet i Alnarp var en internationell föregångare, men det fanns ingen internationell publikation om det på engelska. Därför föreslog jag: låt oss göra en bok tillsammans."