Ungefär 90 procent av svensk matfiskproduktion utgörs av regnbåge som odlas i öppna nätkassar i sjöar framförallt i norra Sveriges inland. Idag ligger produktionen på 10 000 ton per år. Det händer att fisk ibland kommer ut ur odlingarna. Om till exempel kassar rivs sönder av is eller ett sabotage inträffar så kan tusentals regnbågar komma ut vid ett enda tillfälle.
Arten tillhör inte den svenska fiskfaunan utan kommer ursprungligen från de västra delarna av Nordamerika. Det finns få studier om vilka ekologiska konsekvenser rymningar kan få i svenska vatten. Nu startar ett forskningsprojekt där forskare vid SLU hoppas få flera viktiga svar genom att sätta in små spårsändare i cirka 500 regnbågar som släpps ut i Storsjön.
- Vi vill veta hur stor och varaktig överlevnaden är och hur fiskarna rör sig. Om de till exempel jagar byten på samma platser som den inhemska arten öringen kan en konkurrenssituation uppstå, säger Daniel Palm, forskare vid institutionen för vilt, fisk och miljö på SLU i Umeå.
Kan störa lek
Även om regnbågen inte lyckas skapa nya varaktiga populationer i Sverige så finns misstanke om att enskilda individer kan bli lekmogna och vandra upp i vattendrag under våren.
- En farhåga är att regnbågen kan påverka harrens lek som sker i Storsjöns biflöden, säger Daniel Palm.
Med hjälp av sändarna kan forskarna följa fiskarnas rörelsemönster. I Storsjön simmar även märkta öringar, vilket gör det möjligt för forskarna att se om de möts under ytan.
I höst sätts den första omgången av regnbåge med sändare ut.
Att släppa ut regnbågar medvetet, hur bra är det egentligen?
- Kunskapen vi vinner från denna studie kan hjälpa oss att förstå vilka konsekvenser förrymda regnbågar ger upphov till. Det har odlats fisk länge i Sverige och odlingen väntas öka framöver. Vi behöver lära oss mer om konsekvenserna det får för att kunna vidta lämpliga skyddsåtgärder om det behövs, säger Daniel Palm.
Uppmaningen till fiskare: "Spara magsäcken"
Via sändaren kan forskarna se på fiskens aktivitet om den jagar byten, men inte vad den äter. Därför efterlyser forskarna hjälp från de som fiskar med nät i Storsjön.
- Vi ber den som fångar regnbågar att spara huvud, magsäck och tarmar så vi kan samla in och titta mer exakt på vad som finns i deras magar. När du rensar fisken, stoppa hela mag-tarmpaketet och huvudet i en påse, lägg in den i frysen och kontakta oss. Vi är mycket intresserade av magarna även om de verkar helt tomma, säger Daniel Palm.
Den som fiskar upp en regnbåge med spårsändare uppmanas att ta hand om sändaren och kontakta någon av forskarna. Se kontaktuppgifter nedan.