Hoppa till huvudinnehåll

Fisk- och akvakulturforskning

Här ingår fiskodling, genetik, avel, fiskpopulationsbiologi och fisketologi. Akvakultur eller vattenbruk är en form av naturbruk där människan odlar organismer i vatten, vanligtvis i havet eller i bassänger. Det som odlas är till exempel fisk, skaldjur, alger eller vattenväxter, vilka används som till exempel livsmedel.


Det finns 133 sidor som är taggade med Fisk- och akvakulturforskning:

För få fiskar, för få ungar

Små fiskbestånd är mer sårbara än vad dagens fiskeriförvaltning tar hänsyn till. En ny studie visar att när fiskpopulationer krymper kan deras förmåga att återhämta sig minska, något som kan leda

Fiskvälfärd på julbordet

Baltic Breakfast: Fiskvälfärd på julbordet futurefood@slu.se Fiskens väl och ve har länge diskuterats inom sportfisket, men största delen av den fisk vi äter, inklusive den på julbordet, kommer

SLU-forskare undersöker hur klimatet påverkar tillgången till näringsrik havsmat i sårbara regioner

Hur kommer klimatförändringarna att påverka människors tillgång till näringsrik mat från havet, särskilt de som bor i kustnära områden och i små ö-nationer? Det ska en forskargrupp från Sveriges

Mälarseminariet 2024

vattenmiljo-webb@slu.se Välkommen till årets upplaga av Mälarseminariet. Årets teman är miljögifter, översvämningar, vattenplanering och fisk. Mälarens vattenvårdsförbund bjuder tillsammans med

Hallå där Oscar - masterstudent på Sötvattenslaboratoriet och som just nu undersöker vitaminbrist hos lax

Hallå där Oscar Juvall - masterstudent på Sötvattenslaboratoriet på institutionen för akvatiska resurser och som just nu undersöker vitaminbrist hos lax. Kan du berätta mer om vitaminbrist hos lax

Miljö-DNA uppskattar storleken på gäddbestånd

För att ett fiskbestånd ska kunna förvaltas på ett hållbart sätt behövs tillförlitlig information om beståndets storlek och utveckling. En av de arter som vi idag saknar den här informationen om är

Blå mat får finansiering till 2028

Forskningsrådet Formas har beslutat att förlänga finansieringen av Blå mat – centrum för framtidens sjömat. Blå mat tilldelas totalt 40 miljoner kronor under denna period, vilket möjliggör fortsatt

Disp Erik Karlsson

Assessing the potential of environmental DNA for quantitative monitoring of northern pike (Esox lucius) populations charlotta.eriksson@slu.se Erik Karlsson försvarar sin avhandling "Assessing

Så ökar vi produktionen och konsumtionen av sjömat

Så ökar vi produktionen och konsumtionen av sjömat aquaculture@slu.se Jordbruksverket arrangerar ett digitalt lunchseminarium, där Lina Waara och Izabela Alias kommer att berätta om de viktigaste

Dags att hålla utkik efter amerikansk hummer

Måndagen den 23 september 2024 är det premiär för årets hummerfiske. I Sverige är det europeisk hummer (Homarus gammarus) vi vill fånga i våra tinor. Misstänka fynd av dess släkting – den amerikanska

Nytt steg mot hållbart skydd av Östersjön med PROTECT BALTIC

Nyligen hölls det första årliga mötet för Horizon EU-projektet ”PROTECT BALTIC” i Helsingfors, Finland där Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) deltog. Projektet koordineras av HELCOM och har 17

Ny studie avslöjar hur predationstryck och siktdjup påverkar ögonstorleken hos europeiska abborrar

I en ny studie avslöjar forskare hur predationstryck, siktdjup och föda påverkar ögonstorleken hos den europeiska abborren (Perca fluviatilis). Studien har genomförts på över 600 fiskar från 14 sjöar

Loading…