Kontaktinformation
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se
I slutet av november tillkännagav Formas vilka ansökningar som beviljats medel i utlysningen "Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet". Fem satsningar har beviljats medel, och SLU medverkar som akademisk partner i alla fem. Centrumbildningarna ska bidra till utvecklingen av ett hållbart livsmedelssystem, och frågeställningar kring livsmedelsberedskap och konkurrenskraft ska vara i fokus.
– Att rusta upp livsmedelsberedskapen är en nationell angelägenhet som kräver en historisk satsning som kan förse livsmedelssektorn och samhället med nödvändiga kunskaper. Genom de nya projekten skapar vi möjlighet för större och längre partnerskap, nytänkande och praktiknära kunskaper, säger Alexandre Dubois, forskningssekreterare på Formas, i ett pressmeddelande från Formas.
De fem nya satsningarna som var och en beviljas ca 60 miljoner kronor är:
Stockholms universitet har beviljats medel från Formas för att etablera PLATE – ett svenskt forskningscentrum för hållbara måltider. PLATE kommer att forska och samverka kring måltidens roll för ökad beredskap, hållbarhet och konkurrenskraft i Sverige. Centret leds av Stockholm Resilience Centre, i samarbete med forskare från SLU, KTH, Beijerinstitutet vid Kungliga vetenskapsakademin och en rad andra parter inom offentlig och privat sektor i Sverige.
Elin Röös vid institutionen för energi och teknik vid SLU kommer att vara vetenskaplig ledare inom plattformen och även leda ett arbetspaket som ska definiera hållbara, resilienta och hälsosamma måltider, så kallade PLATE-måltider, som ska bidra till livsmedelssystemets resiliens i tider av oro och störningar. Christopher Malefors vid institutionen för energi och teknik vid SLU medverkar i ett delprojekt som ska utveckla strategier för att hantera livsmedelsförvaring som buffertkapacitet och samtidigt minimera överproduktion för att förhindra matsvinn. Shon Ferguson vid Institutionen för ekonomi leder ett projekt som ska analysera effekter av störningar och strategier för ökad resiliens i det svenska livsmedelssystemet.
Totalförsvarets forskningsinstitut FOI får medel för att tillsammans med SLU, SVA, Livsmedelsverket och Jordbruksverket skapa Food Defence Research Centre, ett kunskapscentrum för livsmedelsberedskap. I ett försämrat säkerhetsläge finns ökade risker för att antagonister sprider patogener eller kemiska ämnen som påverkar Sveriges livsmedelsproduktion. Forskningen inom centrat ska bygga upp en ökad förmåga att förebygga, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet i alla led, från den enskilde lantbrukaren och livsmedelsföretagaren till kommuner och myndigheter. SLU kommer att med nya molekylära metoder följa förekomsten av patogener som orsakar sjukdomar i växter och djur inom livsmedelsproduktionen. SLU kommer även att delta i utvecklingen av förbättrade metoder för att detektera toxiska kemikalier i foder.
– Projektet innebär en kraftsamling för att skydda livsmedelsförsörjningen med deltagande av både akademin och svenska myndigheter. Bland det som kan påverka livsmedelproduktionen är patogener. Projektet innebär en möjlighet att få ökad kännedom om viktiga patogener som hotar växter och djur, och göra oss mer förberedda inför avsiktlig spridning eller naturliga utbrott, säger Anders Kvarnheden vid Institutionen för växtbiologi.
KTH är koordinator för PLENTY, ett centrum för symbiotisk och cirkulär livsmedelsförsörjning. Akademiska partners är Handelshögskolan i Stockholm, IVL Svenska Miljöinstitutet, SLU och Örebro universitet. Dessutom medverkar Axfoundation, Stockholm Vatten och Avfall och en rad företag och intresseorganisationer inom avfalls- och livsmedelsområdet. Projektet ska kartlägga restflöden och sidoströmmar från den svenska livsmedelskedjan för att minska importberoendet och öka mängden mat som produceras i livsmedelssystemet. Från SLU medverkar Mattias Eriksson vid institutionen för energi och teknik, som forskar om matsvinn.
AgroDrive är ett centrum för fossilfri energi inom jordbruk och livsmedel som leds av forskningsinstitutet RISE. Målet för centrumbildningens arbete är att bidra till omställningen till fossilfri energi i det svenska jordbruks- och livsmedelssystemet och samtidigt stärka Sveriges förmåga att producera livsmedel i kristider. Ambitionen är en i stort sett helt fossilfri svensk livsmedelskedja 2030 och helt fossilfri 2050. Forskningen inom AgroDrive kommer att bedrivas av RISE, Lunds universitet och SLU. I centrumbildningen ingår också ett stort antal företag, kommuner, regioner och andra aktörer.
Från SLU medverkar forskarna Johanna Bergman Lodin och Cristián Alarcón Ferrari vid Institutionen för stad och land; David Ljungberg, Techane Bosona och Girma Gebresenbet vid Institutionen för energi och teknik; samt Vivian Wei Huang och Shaibu Mellon vid Institutionen för ekonomi. Två doktorander kommer även att placeras vid SLU.
- Att ställa om till fossilfri energi i jordbruks- och livsmedelssystemet kommer att kräva samlade krafter. Därför känns det jättespännande att vara en del av AgroDrive. Tack vare den breda uppslutningen av ledande aktörer inom ramen för vår centrumbildning får vi en solid plattform för tvärvetenskapliga samarbeten där vi tillsammans kan bidra till ett mer robust och fossilfritt svenskt livsmedelssystem. Detta är avgörande för att nå de ambitiösa klimatmål som både sektorn och samhället har satt upp, liksom för försörjningsberedskapen, säger Johanna Bergman Lodin, kontaktperson för centrumbildningen vid SLU.
Lunds universitet koordinerar forskningscentrumet FORCE - Center for food system resilience and competitiveness. Partners är SLU, Agrifood Economics Centre och KTH, samt en rad företag, kommuner och regioner. Ett av målen för satsningen är att öka produktionen av innovativa livsmedel som görs av svenska bönor, ärtor, fullkorn och oljegrödor, eller av restströmmar från livsmedelsproduktionen. För att nå dit kommer projektet att arbeta med hela värdekedjan för livsmedel – från växtförädling, odlingssystem, produktformulering, tillverkning, näringsvärde och livsmedelssäkerhet till logistik, handel, skolmat och konsumentbeteenden. Också frågor som ramverk och styrmedel liksom hur livsmedelssystemet kommer att reagera vid potentiella kriser för att minska sårbarhet ska studeras.
Från SLU medverkar forskarna Åsa Grimberg, Cecilia Hammenhag och Gun Hagström vid Institutionen för växtförädling och Ola Lundin vid Institutionen för ekologi.
Formas utlyste våren 2024 medel för tvärvetenskapliga centrumbildningar som ska bidra till utvecklingen av ett hållbart livsmedelssystem (Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet). Frågeställningar kring livsmedelsberedskap och konkurrenskraft ska vara i fokus för centrumen. Utlysningen skedde inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel och är en av den nationella livsmedelsstrategins satsningar inom området forskning, kunskap och innovation.
De fem nya centrumsatsningarna får dela på 300 miljoner kronor för att under fyra år genomföra sina satsningar som ska stärka omställningen för svensk livsmedelsproduktion.
Formas: Fossilfritt, säkert och cirkulärt – nya centrum stärker Sveriges livsmedelssystem
Stockholms universitet: Nytt forskningscentrum om måltider
Totalförsvarets forskningsinstitut: FOI leder nytt kunskapscentrum för livsmedelsberedskap
SVA: Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap – djuren som ger oss mjölk, ägg och kött ska skyddas
KTH: Nytt forskningscentrum ska stärka Sveriges matförsörjning
RISE: Nytt centrum för fossilfri energi inom jordbruk och livsmedel
Lunds universitet: Nytt centrum för livsmedelsberedskap får 60 miljoner kronor
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se