Fakta:
EU projektet RESDiNET:s tredje workshop genomfördes i Skara, Sverige 8-10 oktober 2024.
Workshopen arrangerades av SLU, institutionen för skoglig resurshushållning, i samarbete med EU projektet RESDiNET.
Forskare från hela Europa samlades för att fokuserade på hur fjärranalys kan användas för att förstå skogsstörningar och öka förståelsen för skogshälsa i ljuset av klimatförändringar och granbarkborreutbrott.
Under några dagar i oktober samlades ledande forskare för att diskutera de senaste framstegen inom fjärranalys och skogsstörning med fokus på klimatförändringar och skador orsakade av granbarkborre. Genom seminarier och praktiska övningar fick deltagarna ta del av nya tekniker för att öka skogens motståndskraft och främja skogshälsa.
– Möten som dessa är ovärderliga för att dela kunskap och skapa samarbete, säger Langning Huo, forskare vid SLU och arrangör av workshopen. Den här typen av evenemang är inte bara viktiga för nätverkande utan också avgörande för forskningsprocessen. Genom att möjliggöra diskussioner och kunskapsutbyte skapar vi en plattform för framtida projekt och stärker forskningen inom området.
Under 1,5 dag presenterades 16 studier av forskare från Sverige, Finland, Slovakien, Norge och Italien. Presentationerna inkluderade flera olika områden, alla avgörande för skogshälsa och barkborreutbrott. Bland ämnen som presenterades fanns:
Klimatets inverkan på skogens motståndskraft: Hur klimatförändringar påverkar träds motståndskraft mot barkborrar och svampar.
Skogens sårbarhet: Bedömning av granens känslighet för torka och barkborreangrepp.
Fjärranalys och modellering: Tekniker för att övervaka och förutsäga skogsstörning med hjälp av satellit- och drönardata.
Avancerad teknik: Verktyg och modeller i deep-learning för tidig detektering av barkborreangrepp och övervakning av europeiska landskap.
Deltagarna fick också genomföra praktiska övningar, bland annat i att bearbeta tidsserier av satellitdata för att snabbt reagera på ekologiska förändringar i skogen. De fick även träna på ekologisk modellering för att analysera miljöfaktorer som bidrar till skogsskador.
Under workshopen genomfördes ett fältbesök i testområdet Remningstorp, ett försöksområde där SLU-forskare genomför experiment och datainsamling för fjärranalysforskning. Besöket gav deltagarna en inblick i hur fjärranalys kan kombineras med fältobservationer för en mer omfattande förståelse av skogshälsa.
Wiebke Neumann Sivertsson, biträdande föreståndare för SLU Skogsskadecentrum, presenterade centrets verksamhet och beskrev dess uppdrag, fokusområden och roll i att underlätta tvärvetenskaplig forskning. Verksamhetens arbete fungerar som en modell för andra länder och forskningsorganisationer och visar på effektiva strategier för samarbeten inom skogshälsa.
Inspelningar från workshopen finns tillgängliga på RESDiNET:s YouTube-kanal.
EU projektet RESDiNET:s tredje workshop genomfördes i Skara, Sverige 8-10 oktober 2024.
Workshopen arrangerades av SLU, institutionen för skoglig resurshushållning, i samarbete med EU projektet RESDiNET.