Boende förvandlar miljonprogrammets tomma källare till prunkande trädgårdsland i en ny satsnings från SLU. Projektet ”Från källare till kök” ska höja svensk beredskap genom att mer mat produceras lokalt samtidigt som det utvecklar området.
SLU, Form/Design Center och Stiftelsen Botildenborg går nu samman och skapar ett nytt projekt där boende i Rosengård ska få odla egen mat i tomma källarlokaler.
– Det finns outnyttjade källarlokaler i Sverige bl.a i miljonprogramsområdena. Samtidigt har vi behov av att utveckla nya sätt att producera mat på för att bidra till egenförsörjning och beredskap, säger projektledare Nina Vogel på Sveriges lantbruksuniversitet.
Projektet ”Från Källare till Kök – växande framtidsvisioner för miljonprogramsområden” är en pilotsatsning där boende ska bjudas in för att kunna lära sig att odla inomhus, en kunskap som de kan ta med hem eller fortsätta att göra i källarlokalen.
– Det går att både odla micro-grönt, sallad, svamp och grönsaker som pak choi inomhus. De boende kommer att få testa olika typer av odlingssätt och grödor, säger Lena Friblick från Stiftelsen Botildenborg.
Visioner för framtiden
I projektet kommer boende i området att visionera kring hur den gemensamma livsmiljön kan utvecklas. Både kring hur man kan använda outnyttjade källarlokaler men även ytorna mellan husen.
Målet med projektet är att hitta en ny metod för samhällsplanering som skapar nytänkande och inkluderande områden. Projektet knyter an till New European Bauhaus i sin strävan att utforska hållbara och inkluderande lösningar genom designmetodik och framsynspraktik.
– Vi kommer att genomföra samtal och workshops med spekulativ design - en metodik framtagen för att träna upp förmågan att blicka in i framtiden och utforska komplexa problem. Resultatet ska gestaltas i en utställning som alla kan ta del av på Form/Design Center efter sommaren, säger Johanna Sjögren Duthy från Form/Design Center.