SLU-nyhet

Västkustbor – håll utkik efter fisksändare på strandpromenaden

Publicerad: 05 oktober 2022
Andreas Sundelöf till havs, hållandes en sändare som ska sättas på en blåfenad tonfisk.

Får du syn på ett märkligt ballongformat föremål som ligger och guppar i strandkanten så kan det vara en sändare som suttit på en flera hundra kilo tung blåfenad tonfisk. Sändarna innehåller värdefull information som du kan få hittelön för.

Sedan 2017 har forskare vid SLU tillsammans med danska kollegor vid månadsskiftet augusti–september märkt blåfenad tonfisk i Skagerrak med sändare för att fördjupa kunskapen om fiskarnas ekologi. Sändarna är programmerade att sitta fast på tonfisken under ett års tid, sedan släppa och flyta upp till ytan.

I sändaren finns bland annat information om fiskens vandringsvägar som kan vara ända från svenska västkusten över Atlanten.

– Märkena är programmerade att sitta ett år och sedan lossna. De flyter upp till ytan och skickar en position till oss så att vi kan pejla in dem och hämta dem, säger Andreas Sundelöf, forskare på SLU.

De flesta sändare är programmerade att släppa under september, några i oktober. Men ibland fallerar tekniken. Sändarna släpper, men skickar ingen signal till forskarna.

Om allmänheten hittar ett märke är SLU och DTU angelägna att få tillbaka det. I en del fall utgår en ekonomisk ersättning. Ersättningen beror av vilken typ av märke och vem som äger märket.

Sändarna som släpper från tonfiskarna nu är antingen svarta, rödmålade eller ljusgröna. De är märkta med kontaktuppgifter.

Fakta:

Hittar du en sändare, vänligen kontakta någon av forskarna via kontaktuppgifter nedan.