Fakta:
Så skapas en äpplefröplanta som på sikt kan ge upphov till nya äpplesorter
- En moderplanta och en faderplanta väljs ut, båda med intressanta egenskaper att föra vidare till nästa generation. Det kan till exempel vara en extremt härdig sort, som går att odla långt norrut i landet, och en cideräpplesort med önskvärda bitterämnen i aromen. Nya metoder är under utveckling för att välja ut bra moder- och faderplantor baserat på deras genetiska förutsättningar (DNA).
- Pollen från ståndaren på fadersplantans blomma förs manuellt över till pistillen på moderplantans blomma. För att undvika oönskad naturlig pollinering tas kronbladen på moderplantans blomma bort, vilket gör att bin och andra pollinerare får svårt att hitta den. I forskningssyfte kan man också skydda moderplantans blomma från oönskad pollinering med en nätpåse.
- Ett äpple växer fram från den befruktade blomman. Fröna plockas ur och sås i växthus och plantorna sätts sedan ut i täta rader för tillväxt och selektion. Fröplantorna är lika olika varandra som helsyskon hos oss människor.
Nästa steg
När fröplantorna utvärderas kommer de flesta att gallras bort beroende på mottaglighet för skorv och mjöldagg. De kvarvarande mest friska plantorna planteras sedan ut i fält, och börjar blomma och bära frukt när de är 4-8 år gamla. Då kan urval göras för fruktegenskaper. Är frukterna tillräckligt bra förökas de utvalda plantorna för att kunna utvärdera de potentiella nya sorternas egenskaper över några år med varierande väderlek och sjukdomstryck. Så småningom kan en ny äpplesort komma ut på marknaden.
Länkar
Läs mer om utvärderingen av franska och engelska cideräpplesorter i ett nytt faktablad från SLU: Många cideräppelsorter är känsliga för skorv men ger unik arom
Lyssna på Kimmo Rumpunen prata om odling och växtförädling av äppleträd i Odla med P1 tidigare i år: Täckodling och äppelförädling 26 april 2021 - Odla med P1 | Sveriges Radio
Läs mer om cideräppleprojektet inom ramen för SLU Grogrund
Läs mer om forskning inom Framtidens Äpple som fokuserar på genomiska metoder: Accelererad och kostnadseffektiv äpplesortutveckling genom genombaserad växtförädling
Äpplen är den frukt som odlas allra mest i Sverige och odlingen ökar: (Statistiskt meddelande: Fruktträd 2017 (scb.se))
Det finns ett antal svenska dessertäpplesorter varav flera är framtagna av SLU, bland annat Aroma, Alice, Frida, Folke och Agnes. Läs mer om äpplesorter från Balsgård