SLU-nyhet

Tändernas status bestämmer älgens ålder

Publicerad: 22 april 2020
Älg som betar. Foto.

För en älg är det ofta tändernas status som bestämmer hur gammal den blir. Är tänderna nedslitna kan inte älgen finfördela födan och älgen svälter till slut ihjäl.

Som långlivad kvistbetande idisslare behöver älgen sina tänder för att finfördela fiberrik föda ett antal gånger. Det är således även tänderna som hos flera individer är begränsningen i hur gamla de blir.

– Om en idisslare har slitit ned sina tänder kan den inte finfördela födan längre. Detta klarar inte våmmens mikroorganismer av och djuret svälter till slut ihjäl, säger Jonas Malmsten, veterinär vid SLU.

Älgar saknar framtänder i överkäken - där finns i stället en hård platta med brosk under munslemhinnan.

Tänderna visar älgens ålder

Många tror att idisslarnas tänder växer hela livet. Det stämmer inte. Däremot byggs tandcementet på under tanden, i takt med att tanden slits och djuret blir äldre. Tandcemementet växer fort på sommaren, när älgen äter näringsrik föda, och långsamt på vintern.

– I varje vinters tandcement bildas då en mörkare rand, vilket visar hur många vintrar älgen levt. Precis som årsringar på ett träd, säger Jonas Malmsten.

En älgko kan bli över 25 år gammal, men tjurarna blir sällan över 10 år. Dock åldersbestämdes en hittad död älgtjur från Södermanland för ett antal år sedan vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala och befanns vara minst 21 år gammal, vilket torde vara en av de äldsta älgtjurarna i Sverige.

Avslipade framtänder

Ibland ser man älgkäkar vars framtänder ser avslipade ut. Och det stämmer ganska väl. När älgen repar skott, blad och bark från träden så hamnar grenarna mellan framtänderna och slipar efter år av nötande av tandens krona på ett jämnt och fint sätt.

– Det är oftast ingen fara för älgen, kindtänderna är betydligt viktigare än framtänderna, säger Jonas Malmsten.


Kontaktinformation