SLU-nyhet

”Grön” utbildning gav ökad integration

Publicerad: 26 februari 2019

SLU i Alnarp har i samarbete med Arbetsförmedlingen genomfört ett utbildningsprogram för att öka nyanlända akademikers möjligheter till anställning.

Utbildningsprogrammet ökade deltagarnas kunskap om den svenska trädgårdsforskningen och -branschen och fungerade som en introduktion till arbete.

Erfarenheterna från utbildningsprogrammet har nu sammanställts för att ge utbildningsaktörer inspiration till att skapa nya utbildningar som kan bidra till ökad integration. Flera av deltagarna har via programmet kommit in i anställningar eller praktikplatser.

En betydelsefull faktor som bidrar till integration för nyanlända är att hitta hållbar och varaktig sysselsättning. Arbete hjälper människor att bli självförsörjande, få självkänsla och överbryggar också etniska och kulturella gränser.

– Genom studiebesök och erfarenhetsutbyte fick deltagarna tillträde till en värld av kunskap och mycket tidigt fick de förståelse för svenska arbetsplatser inom den gröna sektorn, säger projektledaren Susanna Lundqvist, SLU.

Individuella handledningar var en annan metod som gav deltagarna möjligheten att genom dialog utrycka och förstå olika alternativ för sitt framtida arbetsliv.

I utbildningsprogrammet, SLU Alnarp Mentor, var en av utgångspunkterna att nyanlända, med sin kunskap och erfarenhet, är en möjlig resurs för svenska företag ur flera olika perspektiv. De kan vara med och skapa nya produkter och tjänster för nya och befintliga målgrupper. Nya företag och arbetstillfällen kan skapas, som bygger på nya lösningar och möjligheter, då man tar tillvara nyanländas erfarenheter och kunnande.

– Det behövs en genomtänkt introduktionsvecka med fokus på bemötande, kommunikation, kulturförståelse och svenska studie- och arbetsnormer. Alla företag som vi kontaktade ville gärna medverka och erbjöd sig att delta i erfarenhetsutbytet. Varje deltagare bör så tidigt som möjligt knytas till ett företag, säger biträdande projektledaren Lena Johnson, SLU.

Genom att sammanfatta och sprida erfarenheter från utbildningsprogrammet SLU Alnarp Mentor till andra utbildningsaktörer, ökar möjligheterna för andra aktörer att ytterligare vässa insatserna för att få så smidig och bra integration och ökad anställningsbarhet för nyanlända som möjligt.

Utbildningsprogrammet vände sig till nyanlända som var universitetsutbildade inom livsmedels-, trädgårds- och lantbrukssektorn och som därmed hade kunskap och erfarenhet av arbete inom dessa områden från sina hemländer. Målet för deltagarna i utbildningsprogrammet var att komma närmare den svenska arbetsmarknaden, genom

anställning, att starta eget företag, att påbörja en praktikperiod eller att vidareutbilda sig.

Efter att utbildningsprogrammet avslutats tyckte merparten av deltagarna att det hjälpt dem att få större förståelse för hur lantbruks- och livsmedelsindustrin fungerar i Sverige samt att de kunde hitta vägar in i sektorn. En effekt av utbildningsprogrammet var att en del av deltagarna kom in i nya arbetsrelaterade sammanhang och fick möjligheten att använda sina nya kunskaper.

Rapporten har finansierats av forskningsstiftelsen Formas och kan laddas ned här:

www.slu.se/integration

Mer information:

Susanna Lundqvist, projektledare vid Enheten för samverkan och utveckling, susanna.lundqvist@slu.se , tel 040-41 51 75

Lena Johnson, bitr projektledare vid Enheten för samverkan och utveckling, lena.johnson@slu.se , tel 040-41 52 69 


Kontaktinformation