SLU-nyhet

Prata med varandra om torkstressen - debattartikel i ATL 12 juni 2018

Publicerad: 19 juni 2018

"Det är torrt nu. Torrare än vad många någonsin upplevt. För de flesta människor har maj månad varit ovanligt varm och solig. En tidig sommar. Härligt, om det inte var för att gräsmattan blir brun. Eller att det blir varmt på arbetsplatsen. Men för många som lever av att bruka jorden blir det en påminnelse om hur små vi är mot naturens krafter.

 En del tycker att det hör till yrket. Vi har som individer olika förmåga att hantera situationen. En del har vatten andra inte.

För vissa är årets skörd en av flera inkomster, för andra är det allt.I tidningar och sociala medier kommer nu ”att göra”- listor på hur man sparar vatten och hantera värmen. Tråd efter tråd om hur man går vidare med en redan torkdrabbad gröda. Vad är lönsamt och inte när den förväntade skörden sjunker dag för dag.

 Man behöver inte räkna särskilt mycket på arealer och skördar för att konstatera att det blir ett svagt skördeår. Lantbrukssektorn gick in i 2018 med en lång och våt höst bakom sig. Det innebar att andelen höstsått var lågt och att det var mycket att så i vår. Redan här vet vi att 2018 belastas av högre kostnader än normalt.

 Som företagare ställs man inför den här situationen med flera osäkra faktorer att ta hänsyn till. Det finns ett kort taktiskt och operativt scenario där allt handlar om att hantera vatten och foder, välja åtgärder i växtodlingen och att undvika ökade kostnader. Det kan också omfatta att gå igenom sin SAM-ansökan och fundera på om det är något man kan ändra på. För den som är stressad över situationen kan det redan här vara svårt att vidta åtgärder. En del känner vanmakt, blir oroliga, får svårt att sova och arbetar kanske ännu hårdare.

 I ett längre perspektiv finns det en rad operativa och strategiska frågor som man faktiskt kan ta tag i och göra något åt. Först och främst skulle jag vilja lyfta fram vikten av att prata med varandra. Med kollegor, rådgivare och framförallt inom familjen. Att dela sin oro diskutera problemen kan ge andra perspektiv och kan göra det lite lättare att ta beslut och vidta åtgärder. Det är också viktigt att ta kontakt med sina samarbetspartners som banker och leverantörer. Året kommer att ge negativa ekonomiska effekter för många. Börja prata om det i god tid. Då är det mycket lättare att hitta lösningar.

 Rådgivare på banker och andra som möter lantbrukare har en särskilt stor uppgift nu. Att möta oro och bekymmer från stressade människor är inte alltid så lätt. Det är viktigt att, man på sina arbetsplatser pratar om det som pågår och delar erfarenheter.

 På längre sikt kan det vara så att vi i lantbruket får fortsätta att planera för mer extremväder och räkna med att risken för negativ påverkan från detta blir en högre kostnad. Det gör att strategiska beslut som krav på lönsamhetsnivå, investeringar i dränering, bevattning och torkar blir viktigare. Kraven på företaget ökar kort sagt med ökad frekvens av krävande väder.

 Och återigen, kanske det viktigaste av allt, prata med varandra. Ring din kollega för att höra hur det är. Hör av dig till din rådgivare och hör hur de tolkar situationen. Och om stressen kanske lättar så kanske det känns helt rätt att åka och bada med familjen, eller ordna grillkväll med grannarna."

 

Per Hansson

Verksamhetsledare

Kompetenscentrum företagsledning, KCF

SLU Alnarp

 


Kontaktinformation