Sverige i Världen, Donnersgatan 6, Almedalen och online
Havets ekonomi, en utopi? Hur påverkar biståndet havet och människor? Ett samtal som fördjupar.
Havet – en frälsare av stagnerad tillväxt i väst och fattiga stater i syd? Det ska ge klirr i kassan, mat på borden, mildra klimateffekter och minska fattigdom. Men vilka intressen styr, och vem får del av kakan? Vilken roll spelar svenskt bistånd för kust och hav, och vad får det för effekter? Jens Olsson, forskare och vattenkoordinator vid SLU Vattenforum medverkar i samtalet.
På senare tid har begrepp som blå ekonomi, grön ekonomi och havsekonomi kretsat i de globala utvecklingsinstitutionerna. Kapital strömmar in i nya industrier och havet ska både öka tillväxten i väst och bekämpa fattigdom i syd. Samtidigt mår världens hav och fiskbestånd sämre än nånsin. För människor på kusten i syd handlar det om överlevnad. När konkurrensen om havet ökar och mer ska skyddas minskar deras utrymme för livsuppehällen. ”Ocean grabbing” å ena sidan, globalt avtal om skydd å andra. Kan vi skydda havet och samtidigt använda det för matförsörjning och ekonomi? Vem vinner – människor på kusten, staten, företag, miljön? Eller allihop? Vilken roll spelar svenskt bistånd för en rättvis och hållbar utveckling av kust och hav, och vad har det för effekter? Främjar det svenska intressen? Vad vet vi och vilken kunskap behöver vi?
I samtalet fördjupar vi synen på havets ekonomi, biståndets effekter och den kunskap som behövs med konkreta exempel från samarbeten och biståndsinsatser.
Moderator - Johanna Egerup, verksamhetsutvecklare Havs- och vattenmyndigheten
Medverkande
- Jakob Granit, generaldirektör, Havs- och vattenmyndigheten
- Jens Olsson, forskare, Sveriges Lantbruksuniversitet,
- Karina Barquet, forskare Stockholm Environment Institute
- Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen (SNF)
- Carin Jämtin, generaldirektör, Sida
Kontaktinformation
För mer information, kontakta Jens Olsson, koordinator för SLU Vattenforum. water@slu.se
076-1890538