16 maj

Lönnstorp forskningsstation, Bomhögsvägen 4, Lomma

Nu blommar fältkrassingen! Välkommen på visning av en framtida oljegröda

evenemang |

Nu blommar fältkrassingen som vi sådde förra året och det är ett ypperligt tillfälle för dig att komma och titta närmare på vad som kan bli Sveriges första inhemska livsmedelsgröda.

Fältkrassing är nämligen en vild växt med oljerika frön som växer över i stort sett hela Sverige, och bär på en vinterhärdighet som få andra grödor kan mäta sig med.

Det var växtförädlaren Arnulf Merker som fick idén att göra om den vilda växten till en produktiv oljegröda. Nu är vi ett helt forskarteam, som med hjälp av traditionella och moderna växtförädlingstekniker och metoder, gör vårt bästa för att på ett par decennier göra vad som tidigare tagit tusentals år – att domesticera en vild växt. Vi jobbar med egenskaper så som dråsning (att fältkrassingen inte ska tappa fröna innan skörd), fettsyrasammansättning, minskad glukosinolathalt, och ökad oljehalt och avkastning. Parallellt med förädlingsarbetet testar vi också vilken odlingsteknik som passar fältkrassingen bäst.

Oljan kan fungera både som livsmedel och som drivmedel, och restprodukten blir högvärdigt protein som kan användas som djurfoder och livsmedel. Välkommen att höra och se mer av detta unika projekt!

Forskarna Li-Hua Zhu, Mulatu Geleta och Cecilia Gustafsson kommer att berätta om sin forskning på, och domesticering av, fältkrassingen. På plats finns också Per Sandin, miljöetiker som forskar på samhälleliga och etiska aspekter kring projektet, och Sten Stymne som varit delaktig i den tidiga utvecklingen av grödan.

Fakta

Tid: 2019-05-16 10:00 - 11:30
Ort: Lomma
Lokal: Lönnstorp forskningsstation, Bomhögsvägen 4
Arrangör: Mistra Biotech
Mer information:

Frågor inför visningen skickas till mistrabiotech@slu.se
Kontakt under dagen Cecilia Gustafsson 0736138070