Nyhet

Nya bevis för hur mikroplaster slår mot djurlivet: ”Påverkar hela ekosystem”

Publicerad: 03 oktober 2024
Mikroplaster i olika former. Mikroskopbild.

När mikroplaster sprids bland vattenlevande djur så får det betydande konsekvenser. Plasten äts av djur som snäckor. Det gör att de växer långsammare och i förlängningen har det potential att påverkar det allt liv i vattnet. Det visar ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet.

- Att mikroplaster har sådan effekt på ekosystem i sötvatten är något som vi anat och nu har fler bevis på, säger Ze Hui Kong som är doktorand på institutionen för vatten och miljö, SLU.

Det finns sedan tidigare lite forskning på hur mikroplaster påverkar sötvattensekosystem och det är just det som han intresserat sig för.

Mikroplaster är små partiklar som inkluderar fragment och fibrer från plastmaterial i storlekar mellan 0,001 och 5 millimeter (ett vanligt hårstrå är 0,05 millimeter i diameter).

Ze Hui Kongs studie visar på de många effekterna som mikroplasterna har.

- Det börjar med att mikroorganismer utsätts för mikroplaster och sedan äts de av större djur. I slutändan kan det här nå toppen av näringskedjan och negativt påverka de aborrar och gäddor vi gärna fiskar och äter, säger Ze Hui Kong.

Ze Hui Kong har även undersökt formen på mikroplaster har olika påverkan på omgivningen. Det visade sig att vissa former på mikroplastpartiklar gör att exempelvis mikrob har lättare att växa på dem. Det här förändrar hur plastens rör sig i vattnet och kan leda till att bitarna blir tyngre och sjunker till botten.

- Vi  testade sfärer, fibrer och fragment – men också olika typer av plast. Det visade sig att det viktiga var inte nödvändigtvis typ av plast det är men i vilken koncentration det förekommer, säger Ze Hui Kong.

Med avhandlingen finns en vetenskaplig grund för framtida strategier för miljöövervakning.

- Mikroplastens påverkan på djur, mikroorganismer och ekosystemer är uppenbart. Det är tydligt att det behövs insatser för att minska mängden plastavfall i allmänhet inklusive mikroplast i våra vatten, säger Ze Hui Kong.


Kontaktinformation