SLU-nyhet

EU:s jordbruksministrar besökte Lövsta

Publicerad: 13 juni 2023
Landsbygdsminister Peter Kullgren anlander till Lovsta

Under en klarblå himmel tog SLU emot 150 gäster på Lövsta lantbruksforskning bestående av EU:s jordbruks- och fiskeriministrar och Särskilda jordbrukskommittén (SJK). SLU:s rektor Maria Knutson Wedel välkomnade delegationerna som bjöds på ett varierat program.

SLU:s rektor Maria Knutson Wedel tog emot deltagare från AGRIFISH, EU:s jordbruks- och fiskeriministrar som under måndagen besökte SLU och forskningsanläggningen Lövsta. Runt 150 ministrar och medföljare från departementen fick ta del av SLU både visuellt och smaksatt. Även Särskilda jordbrukskommittén (SJK) med högre tjänstemän deltog.

- Det här är en dag vi kan visa upp Sverige, vårt jordbruk och skogsbruk och våra framsteg för hela Europas jordbruksministrar och skogsministrar. Det är en jätteviktig dag för oss under det svenska ordförandeskapet, förklarade Peter Kullgren, Sveriges Landsbygdsminister.

SLU bjöd på fyra uppskattade stationer. Bland annat fick besökarna lyssna till Tomas Klingström som berättade om Gigacow och hur digitalisering fungerar i praktiken för att förbättra produktion och djurhälsa vilket väckte intresse och diskussion i visningshallen.

Björn Vinnerås talade om fossilfri gödning och Mariette Manktelow lät ministrarna följa med på en historisk utflykt där Linnés undervisningsmetoder stod på agendan. Sambandet mellan botanisk och jordbrukshistoria på platsen och modern vetenskap förklarades till spetsade öron, samtidigt som ministrarna stod på knä och plockade sina egna växter för att senare få en beskrivning om just sitt fynd. 

Besöket avrundades med provsmakning av kulturspannmål och en lyxig gröt med roliga toppings av Sebastien Boudet och Karin Gerhardt. Gröt på en helt ny nivå.

När bussarna med ministrar, högre tjänstemän, handläggare, SÄPO och poliseskorten med blåljus lämnat Lövsta och dammet lagt sig återgick verksamheten tillbaka till normalläge. 

Fakta:

AGRIFISH

I jordbruks- och fiskerådet samlas ministrar från alla EU-medlemsländer. De flesta medlemsländer representeras av en minister för båda sektorerna, men vissa skickar två ministrar – en för jordbruk och en för fiske.

Särskilda jordbrukskommittén (SJK)

SJK förbereder arbetet i rådet (jordbruk och fiske), framför allt i ärenden som har att göra med den gemensamma jordbrukspolitiken.

SJK består av högre tjänstemän som är ansvariga för jordbrukspolitiken vid EU-ländernas ständiga representationer eller ministerier. Även Europeiska kommissionen finns representerad i alla SJK-möten. 


Kontaktinformation

Joanna Hagströms, kommunikatör
Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, kansli, SLU
joanna.hagstroms@slu.se, 018-67 30 66, 076-111 92 15