Fakta:
Om projektet
Projektet In-season nitrogen management for wheat in Tunisia using proximal and remote sensing är ett samarbete mellan institutionen för mark och miljö vid SLU och de två tunisiska organisationerna the National Institute of Field Crops (INGC) och the National Agronomic Institute of Tunisia (INAT). Arbetet leds av Omran Alshihabi vid SLU tillsammans med Mouna Mechri vid INGC. Projektet finansieras av the African Plant Nutrition Research Fund (APNRF) och pågår mellan 2023-2024.
Veteproduktion i Tunisien
Vete är en viktig gröda i Tunisien. I norr, som är det viktigast området för produktionen bevattnar man inte vetet. Där är medelskörden låg, ca 1,4 ton per hektar. I mindre områden sker bevattning och där kan skörden bli så stor som 9 ton hektar. I Sverige är medelskörden i höstvete ca 8 ton per hektar, men på vissa platser får man mer än 10 ton per hektar.
Vattentillgången är den största utmaningen i Tunisien. I Sverige är det enbart vissa år och i vissa områden som det är alldeles för lite nederbörd för spannmålsproduktionen, men klimatförändringen förväntas leda till att det blir allt vanligare.
För att nå ut med ny kunskap och ny teknik till lantbrukarna har man i Tunisien utvecklat ett system med leader farmers, pilotgårdar som tjänar som exempel från vilka andra lantbrukare kan lära sig nya metoder, och rådgivare och forskare kan lättare nå ut med nya rekommendationer.