SLU-nyhet

Främmande arten hamndun hittad vid dykinventering utanför Ringhals

Publicerad: 05 april 2019

Kylvattenanvändningen vid Ringhals kärnkraftverk kan påverka fisk- och skaldjurssamhället genom intaget av kylvatten och utsläppet av det uppvärmda kylvattnet. Det biologiska recipientkontrollprogrammet vid kraftverket utförts av SLU Aqua (Sveriges lantbruksuniversitet, institutionen för akvatiska resurser) och syftar till att undersöka dessa effekter.

Nu är rapporten för 2018 klar och där kan man bland annat läsa att fyra olika invasiva främmande arter hittades under inventeringarna i området kring Ringhals uppvärmda kylvattenutsläpp under 2018. En av dessa arter, rödalgen hamndun, påträffades för första gången i samband med dessa undersökningar. De övriga arterna var rödalgen japantofs, brunalgen sargassosnärja, samt det japanska jätteostronet.

Vattentemperaturen var ovanligt låg långt in i april och inte förvånande fångades flertalet varmvattengynnade fiskarter såsom till exempel gulål, skärsnultra och stensnultra i större omfattning i det uppvärmda området utanför Ringhals än i de övriga undersökta områdena. Dock var antalet olika fiskarter lägre i recipientområdet, en trolig effekt av utsläppet av det uppvärmda kylvattnet. Rötsimpa en kallvattengynnande art var den vanligast förekommande fiskarten i alla fångsterna, även skrubbskädda och femtömmad skärlånga utgjorde en betydande del av fångsterna under april månad. 

I augusti var vattentemperaturen ovanligt hög, från 21,5℃ i referensområdet och upp till 23,5 ℃ i recipientområdet och fångsten i alla tre områdena dominerades av den varmvattengynnande skärsnultran. Gulål (ål under uppväxtstadiet efter att den pigmenterats), stensnultra och svart smörbult var andra i augustifångsterna vanligt förekommande fiskarter.

Den absolut vanligaste arten i alla dessa fisken oavsett tid var strandkrabban.

Det totala antalet fångade fiskar har ökat under undersökningsperioden från 1976 till 2018, i både det uppvärmda området utanför Ringhals och i referensområdet.

2018 fångades i håvningarna efter ägg och larver i kylvattenintaget till Ringhals störst mängder larver av fiskarten tobis, tidigare år har larver av rödspätta varit dominerande. Både antalet larver av rödspätta och torsk har legat under genomsnittet för hela provtagningsperioden, men även under den senaste 10-årsperioden.
Sillyngel och unga individer av sill var vanligast förekommande i trålningarna efter yngel i kylvattenintaget, värre var det för glasålen som minskat markant sedan trålningarna startades 1981.

Läs mer om detta i "Biologisk recipientkontroll vid Ringhals kärnkraftverk - årsrapport för 2018". Författare är Frida Sundqvist, Henrik Flink, Jakob Looström och Linda Pärlö.


Kontaktinformation

Frida Sundqvist, miljöanalytiker och biträdande avdelningschef
Institutionen för akvatiska resurser, SLU, Kustlaboratoriet
frida.sundqvist@slu.se, 010-478 41 49