SLU-nyhet

Reflexivt skogsbruk: Öppnar för gemensamt lärande i skogen

Publicerad: 11 november 2019

Det ställs allt större förväntningar på skogen. Men intressenterna agerar främst enligt sina vanliga agendor. Future Forests lanserade begreppet reflexivt skogsbruk som ett sätt att öppna upp den skogliga arenan, finna gemensamma handlingsvägar och hantera de utmaningar skogen står inför.

Text: Lars Klingström

Först en tillbakablick: Vid mitten av 1800-talet började skogen få ett ekonomiskt värde. Den var inte längre en angelägenhet för bara järnhanteringen och för bönder som behövde brännved, byggnadsmaterial och betesmarker. Med början i norra Sverige växte det upp sågverk och massaindustrier. Deras produkter exporterades över hela Europa. De många arbetstillfällen och de exportintäkter de genererade var en vitamininjektion för hela landet. Men snart hördes också röster som påpekade att det som pågick var en exploatering som hotade den framtida virkesproduktionen. Denna insikt ledde fram till den skogsvårdslag som såg dagens ljus 1903. Dess tillblivelse var en del av ett första ”samhällskontrakt” som slöts mellan staten, bolagen och skogsägarna. Det innebar att bolagens möjligheter att köpa skogsmark av bönderna inskränktes mot att dessa levererade sitt virke till bolagen. Samtidigt förband sig skogsägarna att efterleva statens krav om hållbar virkesproduktion. Skogen övergick från att vara ett bihang till jordbruket till ett nationellt industriprojekt.

Hög efterfrågan och omoderna metoder

Efter andra världskriget träffades en andra överenskommelse, nu under medverkan också av facket. Staten såg hur efterfrågan på skogsprodukter skulle skjuta fart – men att det skulle bli svårt att ta vara på möjligheterna med de fortfarande omoderna metoderna. Som en effekt av överenskommelsen kom skogarna att brukas med allt storskaligare metoder, ensidigt inriktade på högsta möjliga produktion av virke. Ur ekonomiskt perspektiv var det en succé. Skogen genererade stora exportintäkter och skogsindustrierna sög upp den arbetskraft som blivit överflödig i skogen. Välståndet i Sverige sköt fart.

Överenskommelsen höll i drygt två årtionden innan den började erodera. Främst berodde det på ökade insikter om att de metoder som tillämpades inte var miljömässigt hållbara. Det ledde fram till en tredje överenskommelse som 1993 manifesterades med den nya skogsvårdslagen. Nu var miljörörelsen också en part i debatten. Utan dess medverkan skulle knappast virkesproduktion och bevarad artmångfald ha gjorts till jämställda mål i den nya lagen. Samtidigt minskade staten sitt inflytande över skogsbruket. De rigida lagarna, som nått sin kulmen åren kring 1980, modifierades rejält.

I stället föddes begreppet frihet under ansvar som ett ledord för den nya skogspolitiken. Skogsägarna gavs förtroende att efter eget omdöme göra avvägningen mellan virkesproduktion och miljö. Vid den här tiden började också internationella kunder ställa miljökrav på det svenska skogsbruket. Därför anslöt sig de stora bolagen och även många privata skogsägare till de certifieringssystem som föddes på 1990-talet. Därmed  var också det som brukar kallas den svenska skogsbruksmodellen etablerad.

– Man kan se skogens 1900-talshistoria som två helt olika berättelser, säger idéhistorikern Erland Mårald. En succéhistoria om hur virkeskapitalet räddades, och en förfallshistoria om kalhyggen och hotad biologisk mångfald. De har berättats så många gånger att det bidragit till den polarisering som i dag präglar relationerna mellan de skogliga intressenterna.

– Det har visserligen blivit bättre under senare år, men vi behöver hitta mer konstruktiva sätt att ta oss an både nutiden och framtiden för skogen.

Sedan det tredje ”kontraktet” slöts på 1990-talet har det vuxit fram en flora av olika mål. Alla är de en produkt av det ”uppifrån-och-ner-tänkande” som sedan länge präglar frågorna runt skogen: nationella mål, EU-mål, FN-mål, internationella överenskommelser och certifieringar. Men de är inte alltid synkroniserade med varandra. Konflikter mellan målen i kombination med svag statlig styrning har gjort att flera av dem inte har nåtts. Det har i sin tur gjort att det uppstått ett glapp mellan skogspolitikens intentioner och den skogliga praktiken.

Uppifrån och ner-tänkande

– Det nationella skogsprogrammet är en bra ansats, säger Erland Mårald. Men det finns en klar risk för att dess nationella perspektiv kommer att förstärka ”uppifrån-och-ner-tänkandet”. I Future Forests nya bok lanseras begreppet reflexivt skogsbruk som ett sätt att överbrygga glappet mellan målen och den skogliga verkligheten.

– Vi ser att det också behövs ett ”nerifrån-och-upp-tänkande”, säger statsvetaren Camilla Sandström. Lokala skogsägare och aktörer måste involveras när skogspolitiken utformas. Hänsyn måste tas till deras skiftande förutsättningar och intressen.

Alla parter är i dag överens om att skogen och skogsbruket står inför stora utmaningar: Klimatfrågan, behovet av mer biobaserade material och energislag, den galopperande artutarmningen, alla löper de samman i skogen.

– För att klara utmaningarna och infria förväntningarna krävs ett nytt sätt att se på skogen och hantera utmaningarna, säger Erland Mårald. Intressenterna måste gemensamt – utan att försöka nå konsensus – ta sig an uppgiften att forma basen till det nya ”samhällskontrakt” som behövs. Vi behöver se skogen som en arena där alla intressenter kan träffas och arbeta mot gemensamma mål. Det kräver förmåga att se på skogen med andra ögon än sina egna. För forskningens del innebär det ett stort mått av tvärvetenskaplighet av den typ Future Forests etablerat. För samhällets del handlar det om att inkludera de erfarenheter och kunskaper som finns hos skogsägare, företag och naturorganisationer. Detta kräver i sin tur att breda nätverk av aktörer med skilda intressen etableras.

Angeläget för hela samhället

– Ytterst handlar det om att öka förståelsen för att skogen är en angelägenhet för hela samhället – inte bara för dem som jobbar i den eller har ekonomiska intressen i den, säger Camilla Sandström. Staten måste ta ett större ansvar än hittills och upprätta mötesplatser där samhälleliga intressenter kan föra dialog och samverka kring skogliga frågor.

Det reflexiva skogsbruket innebär alltså att konfronteras med andra intressenters kunskaper och ståndpunkter. Det betyder att dagens utmaningar måste hanteras både i relation till den historiskt framväxta situationen och till de alternativa framtider som kan skönjas.

– Och det är viktigt att påpeka att ett reflexivt skogsbruk vare sig handlar om ökad statlig styrning eller ökad avreglering, säger Camilla Sandström. I stället erbjuder det nya former för styrning som gör det möjligt att på ett mer flexibelt sätt hantera nutidens utmaningar.

– Många av metoderna finns redan, det handlar om att tillämpa dem på ett mer konsekvent sätt, avslutar Erland Mårald. En utveckling i den riktning vi förordar är nödvändig för att kunna möta de utmaningar som skogen.

Fakta:

Den här texten är hämtad från Future Forests tidning Skog & framtid som publicerades i januari 2017.


Kontaktinformation

Annika Mossing, kommunikatör
Fakulteten för skogsvetenskap, SLU
annika.mossing@slu.se, 0727-10 39 44