SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: Proteinerna tar oss närmare sanningen

Publicerad: 08 juni 2018

Det pratas mycket om proteiner nuförtiden. Då handlar det ofta om mat och foder. Men proteiner kan också användas för att förstå och kartlägga gener. I det åttonde avsnittet får vi veta hur just proteiner kan användas i förädling och avel.

Forskaren Fredrik Levander vill förbättra metoderna för att mäta vilka proteiner som finns i cellerna hos till exempel en tjur eller en potatis. Om vi ser generna som en bok med recept, så är proteinerna, som generna ger upphov till, ingredienserna som samspelar och avgör vilka egenskaper en organism får. Proteinerna fungerar som byggstenar, signalsystemskomponenter och enzymer som styr biokemiska processer. Fredrik tänker sig att proteinanalyser ska fungera som ett komplement till DNA-analyser inom växtförädling och djuravel, för att välja ut rätt individer. Välkomna till avsnitt 8 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.