SLU-nyhet

Ny ledare för KCF

Publicerad: 27 november 2017

Per Hansson blir ny verksamhetsledare för Kompetenscentrum företagsledning. I bagaget har han många års erfarenhet av den gröna sektorn, från arbete med ekonomirådgivning till dagens uppdrag som nordisk generalsekreterare för NKJ, Nordisk komité for jordbruks- og matforskning. Han har tidigare haft ett deluppdrag som samordnare för KCF:s företagarråd och har följt verksamheten sedan starten. Privat brinner han för både gamla och nya hästkrafter…

Den 1 januari tar Per Hansson över stafettpinnen från nuvarande verksamhetsledare Peter Lundqvist, som därmed avslutar sitt uppdrag med etableringen av KCF. För Per Hansson väntar fortsatt arbete med den nyligen lagda strategin för de kommande tre åren.
- Fokus ligger på KCF:s roll som samverkansplattform och vårt bidrag till ökad samverkan mellan universitet, näringsliv och rådgivningsorganisationerna, konstaterar han.

Bred erfarenhet

Senast kommer Per Hansson från Landshypotek AB, där han sedan 2004 haft olika roller, som bland annat distriktschef men även som kundrådgivare. Sedan två år är han även generalsekreterare för NKJ, Nordisk komité for jordbruks- og matforskning, med uppdraget att verka för ökad nordisk samverkan inom forskning. Uppdraget finansieras av Nordiska ministerrådet och de nordiska länderna.
- I arbetet för KCF hoppas jag dra nytta av de erfarenheter jag fått av att jobba i flera olika organisationer, inte minst av att jobba med samt att utveckla rådgivning, säger Per Hansson.

Han är 55 år och har sedan uppväxten på ett familjejordbruk utanför skånska Teckomatorp intresserat sig för den gröna sektorn. Efter utbildningen till ekonomagronom på SLU Ultuna, med examen 1988, följde arbete på Lantbrukarnas Borgens AB i Stockholm, en tjänst som ekonomirådgivare på dåvarande Hushållningssällskapet Malmöhus län, en tjänst som regionchef på LRF Skåne samt som kontorschef på LRF Konsult Mellanskåne.

En viktig del i uppdraget för KCF handlar om att fortsätta arbetet med att bygga goda relationer och att nå företagarna inom den gröna sektorn.
- Vi vet att företagarna har ett stort behov av att hela tiden kompetensutveckla sig. KCF är en viktig länk i utvecklingen av kunskapskedjan, för att ny kunskap och utveckling ska nå ut till företagare i det gröna näringslivet.

Tillväxt och hästkrafter

På frågan om det finns något område som särskilt engagerar kommer svaret snabbt.
- Tillväxtfrågor. Vad är det till exempel som driver småföretag att välja tillväxtstrategier?

Per Hansson är bosatt i Maglasäte utanför Höör och parallellt med arbetet med ekonomi och företagsledning är han engagerad i familjens företagande. Hans fru, Anna Hansson, driver Lillgårdens Bi & Trädgård, ett biodlingsföretag med gårdsbutik.

Och så var det det där med intresset för gamla och nya hästkrafter. Per Hansson är svag för sportbilar och gamla traktorer, han beklagar att han inte äger någon egen sportbil men är väldigt nöjd med den veterantraktor som finns i familjen. Den som är initierad vet att det är noga med årgången.
- En Ferguson Grålle från 1954 – dieseldriven.*

*Ferguson Grålle är en traktorklassiker som av en del anses vara det mest gedigna motorfordon som tillverkats i England. Den första Grållen tillverkades 1946 och 1947 såldes det första exemplaret i Sverige. Äldre årgångar drevs med fotogen eller bensin. Namnet kommer av den grå lacken.