Växande möten #11 sätter fokus på skillnaden mellan invasiva och expansiva arter. Hur kan de
påverka matproduktionen? Vad händer om de sprids och varför är det viktigt att arbeta både med att förebygga och förhindra spridning?
Vi tar del av uppdaterad information och forskning men också praktiska exempel från vardagen som matproducent och lantbrukare. Vi börjar mötet med ett gårdsbesök där vi får se bestånd av stånds ute i fält.
Våra inspiratörer
Kunskapspass kring invasiva och expansiva arter med Nils Carlsson från Länsstyrelsen Skåne
Klimatförändringar. Ökade temperaturer. Spridning. Ny invasiva arter eller inhemska expansiva sådana är en risk för den skånska livsmedelsproduktionen. “Vi behöver prata om båda men också skilja dem åt” säger Nils Carlsson enhetschef på art och naturenheten på Länsstyrelsen, expert på invasiva, främmande arter.
Motverka spridning med Håkan Wahlman, Farmartjänst och lantbrukare
Hur behöver vi agera praktiskt för att hindra invasiva och expansiva växter? Håkan Wahlman är lantbrukare, jobbar även som verksamhetsledare på Lundabygdens Farmartjänst och sitter även i styrelsen för Farmartjänstföretagens Riksförening.
Håkan Wahlman har jobbat med att mota stånds i minst 20 år och kommer att dela med sig av hur de har arbetat och vad de har provat hitintills men också blicka framåt. Vad finns det för idéer? Vad för utrustning behövs? Vad kan vi gör nu för att förebygga? Vi kommer även att ha diskussioner och samtal kopplat till temat för möjlighet till erfarenhetsutbyte.