Sillakvariet på BSSC. Foto.
22
mar

 –

23
mar
Stockholm

För gymnasiet: Träffa en Östersjöforskare

evenemang |

Den 22-23 mars kan du kostnadsfritt ta med din gymnasieklass till Baltic Sea Science Center på Skansen och dyka ner i ett aktuellt ämnesområde ihop med forskare från SLU, Stockholms universitet och experter från Stockholm Vatten och Avfall.

Du kan boka in din klass på ett eller flera pass. Varje pass är 30 minuter. Eventet är helt kostnadsfritt och inkluderar entré till Skansen, men behöver förbokas.

Du kan träffa fyra SLU-forskare som berättar om olika ämnen:

Mjölk eller havredryck?

Helena Aronsson forskar om åtgärder för att minska matproduktionens påverkan på miljön. Har dina val av mat betydelse för Östersjön? Vi tittar på hur produktion av ett vegetariskt och ett animaliskt livsmedel påverkar övergödning, klimat och biologisk mångfald.

Hur anlägger vi multifunktionella våtmarker?

Pia Geranmayeh är våtmarksforskare och undersöker hur våtmarker ska utformas och placeras för att minska näringsbelastningen på Östersjön, samtidigt som biologisk mångfald bevaras och växthusgasutsläppen minskas.

Kretsloppstänk, med praktiska inslag

Lovisa Lindberg är doktorand och kommer att prata om kretsloppstänk och fluglarvskompostering.

Hur mår laxen?

Elin Dahlgren är ekolog och forskar bland annat på hur det går för laxen i Östersjön. Lax gör en avancerad vandring mellan hav och sötvatten, och är därför utsatt för exempelvis vandringshinder. Men det är inte bara fysiska hinder under lekperioden som påverkar laxen – på senare år har laxens antal och hälsa minskat betydlig – utan att forskarna har full koll på varför.

Se alla valbara pass, tider och boka in din klass via knappen nedan.

Välkomna!

Fakta

Tid: 2023-03-22 - 2023-03-23
Ort: Stockholm
Mer information:

Har du frågor om programmet eller din anmälan kontakta bssc@skansen.se.

Träffa en Östersjöforskare arrangeras av Skansen tillsammans med forskare från SLU, Stockholms universitet och experter från Stockholm Vatten och Avfall.Kontaktperson för SLU:s medverkan