CV-sida

Cedric Åkermark

Cedric Åkermark
Jag forskar om hur den biologiska mångfalden i akvatiska ekosystem i skogslandskapet påverkas av skogsbruk och klimatförändringar. Mitt doktorandprojekt, som är en del av det Formas-finansierade projektet Aquabioex, fokuserar på biologisk mångfald i naturliga bäckar, diken och "dreams" (modifierade bäckar eller naturaliserade diken) med hjälp av eDNA-metabarcoding. Med ökande påverkan av klimatförändringar och skogsbruk syftar mitt arbete till att förbättra förståelsen av mönster i biologisk mångfald, effekterna av extrema hydrologiska händelser och hur framtida miljöövervakning kan förbättras.

Presentation

Jag är intresserad av biologisk mångfald i skogslandskapets ekosystem och hur den påverkas av skogsbruk och klimatförändringar. Min doktorandforskning är en del av det större Formas-finansierade projektet Aquabioex - How to protect what we do not know we have. Syftet med projektet är att identifiera, förstå och lära oss hur vi kan förvalta den akvatiska biologiska mångfalden i de intensivt brukade svenska skogarna, som också är utsatta för ett alltmer extremt klimat. 

Vi vet för närvarande väldigt lite om vad som lever i små vattendrag i skogslandskapet eftersom dessa system vanligtvis inte ingår i miljööövervakningsprogram. Vi vet särskilt lite om hur biologisk mångfald påverkas av skogsbruk och klimatförändringar. Förutom små naturliga vattendrag har det svenska skogslandskapet också ett stort nätverk av skogsdiken. Skillnaden mellan ett naturligt vattendrag och ett dike är inte alltid så tydlig som man kan tro, och i landskapet finns också många så kallade dreams (rätade bäckar eller naturaliserade diken). Vattendrag, diken och dreams behandlas olika när skogen brukas, men vi vet inte om de biologiska samhällena skiljer sig åt. 

Jag använder främst metabarcoding på DNA insamlat från miljön (eDNA) för att förstå den biologiska mångfalden i dessa system. Min huvudhandledare är Lenka Kuglerová och mina biträdande handledare är Eliza Maher Hasselquist, Brendan Mckie (Institutionen för vatten och miljö) och Maria Kahlert (Institutionen för vatten och miljö).

En av mina främsta drivkrafter är den inspiration jag får från bahá'í-tron, en global rörelse med mänsklighetens enhet som en av sina kärnprinciper. Jag är medlem i den professionella organisationen International Environment Forum, genom vilken jag har deltagit i offentliga diskurser om människans relation till naturen. På fritiden tycker jag om att umgås med min familj och att springa i skogen.

Forskning

Jag är intresserad av hur akvatisk biologisk mångfald påverkas av skogsbruk i ett alltmer extremt klimat. Konstgjorda diken, mänskligt modifierade bäckar eller naturaliserade diken (benämnda dreams) samt små naturliga bäckar (med ett avrinningsområde under 15 km²) utgör över 90 % av den totala längden av rinnande vatten i Sverige. 

Pågående klimatförändringar och ett allt intensivare produktionsskogsbruk skapar stora påfrestningar på skogens vattensystem. Temperaturen och nederbörden ökar i Sverige och kommer att fortsätta öka i framtiden vilket leder till förändringar i tidpunkt, varaktighet och omfattning av vattenflödesregimer. Samtidigt utsätts små vattendrag för påverkan från skogsbruk och saknar ofta tillräckliga kantzoner. Dessa samverkande stressfaktorer kan på olika sätt utgöra stora hot mot de biologiska samhällena i små skogsvattendrag. För närvarande saknar vi både kapacitet att förutsäga hur den biologiska mångfalden reagerar på dessa påfrestningar och kunskap om hur vi bäst skyddar den, eftersom dessa system generellt inte ingår i miljöövervakningsprogram.

Målet med min avhandling är att skapa en förståelse för den biologiska mångfalden i små skogsvattendrag. Detta kommer att genomföras genom att använda DNA-metabarcoding för att bedöma mönster i biologisk mångfald hos heterotrofa bakterier och bentiska kiselalger på olika substrat i naturliga bäckar, diken och dreams. Metabarcoding är en teknik som hjälper oss att identifiera vilka organismer som finns i ett ekosystem genom att analysera DNA som samlats in från miljön (eDNA). Vidare kommer projektet att utvärdera effekten av extrema hydrologiska händelser och skogsbrukets påverkan på den biologiska mångfalden i vattendragen. Slutligen kommer graden av övervakning av små skogsvattendrag att analyseras, och förslag på vilka indikatorer som bör inkluderas i framtida miljöövervakningsprogram kommer att ges. 

Miljöanalys

Jag är doktorandrepresentant i Foman-S, Rådet för fortlöpande miljöanalys vid Skogsvetenskapliga fakulteten, samt i NSM, Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister vid SLU. 

Bakgrund

2021 – Kandidatexamen i biologi, Stockholms universitet.

2024 – Masterexamen i ekologi, Umeå universitet. 

Publikationer i urval

2024 -"The effect of tree continuity and structural diversity on beetle (Coleoptera) biodiversity in Swedish boreal forests" - https://stud.epsilon.slu.se/19887/ (Masteruppsats)

2022 - Åkermark, Cedric, Camilla Liénart, Chiara D’Agata, and Agnes ML Karlson. “Long-Term Decrease in Baltic Sea Blue Mussel Shell Length.” Estuarine, Coastal and Shelf Science 276 (October 2022): 108029. https://doi.org/10.1016/j.ecss.2022.108029. (Resultat från kandidatuppsats)


Kontaktinformation

Doktorand vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel; Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt
Telefon: +46767764145
Postadress:
SLU,
Skogens ekologi och skötsel
901 83 Umeå
Besöksadress: Skogsmarksgränd 17, Umeå