Kontaktinformation
Avdelningen för infrastruktur, SLU Lokaler, lokalplanering
Sedan ett par år tillbaka pågår arbetet med att utveckla verksamhetslokalerna i Västra noden. Syftet med projektet är att skapa möjligheter att föra verksamheterna inom SLU i Alnarp närmare varandra och möjliggöra bättre utbyte och samarbete inom forskning och utbildning. Förstudier och planeringsarbete pågår och själva om- och tillbyggnadsarbetet pågår under 2026-2028.
En övergripande målsättning är att skapa ändamålsenliga och representativa lokaler, med bra hälsosam och attraktiv arbets- och studiemiljö i Västra noden.
Förutom att föra verksamheterna närmare varandra ska projektet bidra till att öka lokaleffektiviteten, öka samnyttjandet av laboratorieytor och också bidra till andra synergieffekter genom att underlätta rörlighet, kommunikation och tvärvetenskaplig samverkan inom komplexet och övriga noder på campus.
Utemiljön ska vara väl integrerad med lokalerna och stödja verksamheten i Västra noden genom att skapa platser och ytor för lunch, möten, studieplatser med mera.
Hållbarhet har stort fokus genom hela projektets genomförande
Västra noden omfattas av byggnaderna Vegetum, Horticum, Articum, Navet, växthusen och gamla Biotronen. I den om- och tillbyggda Västra noden kommer följande institutioner att ha sin hemvist:
Projektet styrs och leds genom olika grupper, dels SLU-interna, dels grupper som består av deltagare både från SLU och Akademiska hus (AH). Bilden nedan visualiserar projektorganisationen.
Information om styrning och organisation för hela campusutvecklingen i Alnarp hittar du här
Här beskrivs de grupper som är specifika för projektet Västra noden:
Ansvarar för att genomföra projektet enligt projektdefinition och projektplan Beslutar i frågor kring projektets utformning och verksamhetens behov samt budget och tidplaner.
Driver projektfrågor och tar fram underlag, bereder frågeställningar som t. ex. underlag för beslut och projektering, ansvarar för förankring av frågeställningar innan och efter beslut. Är föredragande i styrgrupp samt ansvarar för arbetet i arbetsgrupperna.
Är den gemensamma projektledningen för SLU och Akademisk hus. Driver projektet, hanterar projektfrågor samt tar fram programhandlingar och andra underlag (förstudier, tidsplaner mm).Bereder frågeställningar som t ex underlag för beslut och projektering. Gruppen är endast rådgivande och har inte någon beslutsrätt för projektet. Formella beslut fattas av styrgruppen för Västra noden.
Är en operativ arbetsgrupp – gemensam för SLU och Akademiska hus. Driver projektet, hanterar projektfrågor samt tar fram programhandlingar och andra underlag (förstudier, tidsplaner mm).Bereder frågeställningar som t ex underlag för beslut och projektering. Gruppen är endast rådgivande och har inte någon beslutsrätt för projektet. Formella beslut fattas av styrgruppen för Västra noden.
Grupperna består av representanter från verksamheten och ansvarar bland annat för att bereda frågeställningar och ta fram underlag till beslut. De har uppdraget att förankra frågeställningar som påverkar den egna verksamheten innan beslut. Grupperna leds av SLU:s projektledare för Västra noden och är också sammankallande.
En förstudie i så kallat tidigt skede pågick under 2023. Studien innehöll bland annat förslag på hur mötet mellan Västra noden och det nya tågstoppet ska gestaltas, hur Vegetum kan uppdateras med starkare koppling till övriga byggnader och hur stor en tillkommande byggnad ska vara och var ska den vara placerad. Förslaget var sedan ute på remiss i verksamheten.
Här kan du läsa mer om förstudien i tidigt skede och remissresultatet:
Om- och tillbyggnad av Västra Noden ut på remiss
Kloka inspel på remissen för Västra noden
Förstudien som ska fastslå en fördjupad målbild och vision, identifiera förutsättningar för projektet och innefatta en övergripande analys av projektets genomförbarhet samt byggnadstekniska förutsättningar och risker. Förstudien pågår hösten 2024 och en bit in på 2025.
Från november 2024 till maj 2025 pågår arbetet med att ta fram en arbetsplatsstrategi och labbutredning för Västra noden. Strategin är en långsiktig plan som beskriver hur arbetsplatser ska utformas, organiseras och ledas för att stödja verksamhetens mål och medarbetarnas behov.
Arbetet med strategin leds av en extern konsult, WeOffice, som kommer att leverera en detaljerad rapport som beskriver hur de framtida arbetsplatserna kan utformas, inklusive konkreta förslag på lösningar. Detta material kommer att användas som beslutsunderlag för att planera den framtida utformningen av våra lokaler.
I arbetet med strategin är både medarbetare och chefers deltagande centrala.
Arbetet är uppdelat i två delar:
Arbetsprocessen korthet:
Efter den förjupade förstudien följer beslut om programarbete, beslut om förprojektering samt beslut om genomförande.
I varje skede blir projektet allt mer definierat till sin omfattning och det görs också kostnadsberäkningar som underlag för hyres- och investeringskostnader och kommande beslut.
Mer information om arbetet med campusutvecklingen i Alnarp hittar du på den här sidan på medarbetarwebben
Länkar till nyheter kopplat till förstudier: