Lignin – inte så stabilt som tidigare trott
Lignin är ett ämne som förekommer i trä och som länge betraktats som mycket svårt att bryta ned under naturliga förhållanden. En ny avhandling från SLU visar att delar av ligninet i själva verket bryts ner av mikrober av marken fortare än man tidigare trott.
Aswin Thirunavukkarasu har genomfört experiment både i laboratoriemiljö och i naturen för att i detalj försöka lista ut vad som händer med ligninet i marken.
— Man har tidigare trott att mikroberna skulle föredra att bryta ner kolhydrater, som cellulosa och hemicellolosa. Men det stämmer inte. Mikroberna äter i samma utsträckning upp vissa delar av ligninet, säger Aswin Thirunavukkarasu som disputerar på institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU.
Det är svårt att studera kemiska processer i marken då en mångfald av processer och faktorer samtidigt påverkar vad som sker. Forskarna har gjort experiment i fält genom att låta markorganismer bryta ned ved från trädslaget asp och över tid följt förändringen i ligninmolekylernas kemiska strukturer med hjälp av NMR-tekniker. Att man använder just asp beror på att trädslaget har en naturlig variation av mängden lignin i veden. Det gjorde det möjligt att använda ved från olika aspar med kända halter av lignin.
Det är inte alla doktorsavhandlingar som bidrar till att vända upp och ner på gamla lärobokssanningar. Aswin Thirunavukkarasu säger att det fanns indikationer på att ligninet faktiskt kunde brytas ner i marken, men hans forskning kan visa i detalj vad som sker på den kemiska nivån.
Kontakt:
Mats Öquist,
Associate Professor and Laboratory Director
Department of Forest Ecology and Management, SLU
mats.oquist@slu.se, +4690-786 8525, +46(0)70-554 0361
Länkar:
Länk till avhandlingen:
Lignin degradation dynamics in boreal forest soils | SLU publication database (SLUpub)
Läs mer om Aswin Thirunavukkarasu