SLU-nyhet

Ny forskning: Så mycket kostar ett veterinärbesök

Publicerad: 15 augusti 2024
Veterinär.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har undersökt priset för veterinärvård, följt hur kostnaderna förändrats under ett år samt jämfört med andra länder. Resultaten visar att under perioden ökade priserna kraftigt för flera vårdinsatser i Sverige. Däremot var svensk veterinärvård inte alltid dyrast.

Att vård av husdjur kan bränna hål i plånboken kan många djurägare vittna om, men det har inte funnits någon vetenskaplig kartläggning av priserna eller uppgifter om hur de förändrats över tid i Sverige.  Det säger Agneta Egenvall, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU:

- Att ge vård till sina djur har nästan blivit en klassfråga. Det är många som väntar för länge med att ta sitt husdjur till veterinären av rädsla för kostnaderna eller så låter de bli att söka vård för att de inte har råd.

Internationellt samarbete

Studien är ett samarbete mellan forskare från Danmark, Norge, Kanada och SLU. Tillsammans har de samlat in prisuppgifter för flera olika behandlingar av hund, katt och häst. För att få perspektiv på utvecklingen i Sverige har priserna jämförts med dem på husdjurskliniker i Danmark, Norge och Storbritannien.

- Jag överraskades över att Sverige inte var konsekvent dyrast. I flera fall var kostnaden för vård faktiskt högre i våra nordiska grannländer, säger Agneta Egenvall.

I studien, som publicerats i tidningen Frontiers, jämför forskarna bland annat priset för vård av livmoderinflammation hos hundar. På ett år steg kostnaden för behandlingen med 27 procent för behandling under dagtid och med 15 procent under jourtid.

- Det är en oerhört stor ökning på kort tid och något som naturligtvis blir väldigt kännbart för de djurägare vars hundar råkar ut för detta, säger Agneta Egenvall och fortsätter:

- Det är inte helt klart vad som ligger bakom att priset stiger. Visst har vården blivit bättre men det räcker inte som förklaring.

Istället pekar hon på marknadens utformning som en del i utveckling.

- Flera stora veterinärbolag har krav på sig att göra ordentligt med vinst. Det har drivit på en prisökning som både försäkringsbolag och konsumenter accepterat, trots att kostnaderna för dem skenar.

Framöver vill Agneta Egenvall fortsätta att följa hur priserna för djurvård påverkas.  

- Men det finns mycket annat intressant att också titta på, som att jämföra priserna för vård av djur med priserna inom privatvård för människor.

Här kan du läsa studien i tidningen Frontiers

 

Fakta:

Studien är till del finansierad av försäkringsbolagen Svedea, Dina försäkringar och Sveland Djurförsäkringar.