Nyhet

Vad har skog och innebandy gemensamt?

Publicerad: 24 oktober 2024
Porträttbild av Daniel Martey Mensah Junior

Olika skogliga intressenter behöver bilda ett lag för att ta sig an en gemensam motståndare i form av klimatförändringar. Endast tillsammans kan vi göra mål. Det menar SLU-forskaren Daniel Martey Mensah Junior och vinnaren av delfinalen av Forskar Grand Prix i Umeå på.

Skogen är en plats för djur, växter, människor och material. Den behöver både användas och skyddas för att vi ska ha både toapapper och plats för olika arter av växter, djur och människor. Det råder konstant debatt mellan de olika intresseområdena men det finns en gemensam motståndare som alla behöver samlas kring. I sin forskning tittar Daniel Martey Mensah Junior och hans kollegor på hur dessa olika intressen kan samlas kring en gemensam motståndare och drar en parallell till sitt stora intresse: innebandy.

— Sporten är egentligen enkel men kan vara knepig om vi inte är medvetna om hur spelarna i laget fungerar och hur de kan spela som ett lag. Alla är olika, de spelar olika och spelar av olika skäl. Som en social person tycker jag om att lära känna människor och i innebandyn anpassar jag mig för att laget ska bli så bra som möjligt. Där insåg jag att detta är även vad jag gör på jobbet. Jag försöker finna sätt för att människor ska hitta sätt att anpassa och kompromissa bland skogliga värden. Det går inte att vinna utan att stötta resten av laget, menar Daniel Martey Mensah Junior.

Enligt Daniel finns det två lag: lag skog och lag hot där lag skog består av skogsföretagen, naturskydd, skogliga fritidsaktiviteter samt dig och mig. Endast genom att spela som ett lag har vi en chans mot lag hot som består av bränder, översvämning, skadliga insekter och höga temperaturer.

— En spelares intressen kan inte överskugga de andras, då kommer vi aldrig kunna göra mål, menar Daniel.

I sin forskning arbetar Daniel främst med workshops som verktyg där alla dessa spelare får hjälpas åt att bilda ett lag genom att kompromissa och skapa en gemensam framtid där laget är starkt i matchen mot klimatförändringar.

— Preliminära resultat tyder på att det finns ett behov av att diskutera mer om användningen av och förväntningarna på skogsaktörer, oavsett om de är inriktade på att producera trä, skydda naturen eller rädda utrotningshotade djur och växter. En mångsidig användning av skogarna, som inte är inriktad på ett enda mål, skulle vara fördelaktigt på lång sikt för såväl samhället som för växter och djur som lever i skogarna, förklarar Daniel Martey Mensah Junior.

Nu väntar riksfinalen i Forskar Grand Prix för Daniel. Följ den online den 26 november eller se den på plats i Stockholm.

Fakta:

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Den består av flera deltävlingar i olika svenska universitetsstäder som sen avslutas med en stor final på Filadelfia Convention Centre i Stockholm i november.

Läs mer vad som händer i forskningsprojektet som Daniel jobbar i: SPARC.


Kontaktinformation