Fakta:
Forskar Grand Prix arrangeras av föreningen Vetenskap och Allmänhet.
Mer om Daniel Mensah och hans forskning
https://internt.slu.se/nyheter-originalen/2024/10/vad-har-skog-och-innebandy-gemensamt/
Vem gör den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning på fyra minuter? Frågan besvaras varje år sedan 2012 i Forskar Grand Prix. I årets riksfinal den 26 november i Stockholm kom Daniel Mensah, vid SLU i Umeå, på bronsplats.
I ett populärvetenskapligt ”science slam” får de tävlande från scenen presentera sin forskning för en jury på tre personer, som sedan ger poäng baserade på bland annat framförande och vetenskaplighet. Men allra störst makt över vem som vinner har publiken, som får vara med och rösta. I år, liksom tidigare, bestod den främst av gymnasieelever.
– Jag ville vara med i tävlingen för jag tycker att det är viktigt att förklara och väcka nyfikenhet kring forskning också utanför akademin, sa Daniel Mensah, doktorand vid institutionen för skoglig resurshushållning vid SLU i Umeå. Han var ganska nöjd med sin tredjeplacering bland de fem finalisterna.
Hans fyra minuter hade rubriken ”Forest science and innebandy - the unexpected connection”. Han beskrev hur olika intressenter kämpar om skogens tillgångar likt innebandyspelare i en match, men där bästa vägen framåt måste vara en kompromiss mellan så olika intressen som virkesproduktion, naturskydd och rekreation. Övriga ämnen i finalen var bland annat hälsosamt och motståndskraftigt åldrande, och gemenskap som beredskap på landsbygden.
– Man kan nog vinna den här tävlingen oavsett vilken forskning man gör. Det är presentationen som är det viktiga. Vinnaren var fantastisk, och det har varit väldigt roligt att vara med. Jag har lärt mig jättemycket; som att ha tålamod och att ta det lugnt när jag förklarar. Att inte använda onödigt krångliga ord, och att inte prata alltför länge. Men det finns mycket kvar att lära kring hur man bäst presenterar sin forskning, konstaterade Daniel.
Vinnaren blev Luís Oliveira från Lunds universitet med sin presentation ”Cellular Reprogramming - Hacking Bad Cells to Become the Good Guys”. På andra plats kom Erik Andersson från Karolinska institutet som forskar om att hantera tvångstankar.
– Vi vill lyfta fram forskare som når ut med sin kunskap, för om forskning som ska kunna komma samhället till nytta, så måste den kommuniceras väl, sa Jonas Björk, generaldirektör för Forte som höll i prisutdelningen.
– Att prata om forskning gör den bättre, sammanfattade KTH-professorn Nina Wormbs från juryn. Och Forskar Grand Prix visar att framtiden ser ljus ut för svensk forskning. Vi har medvetna, eftertänksamma, kritiska och kreativa forskare.
Text och foto: Ylva Carlqvist Warnborg
Forskar Grand Prix arrangeras av föreningen Vetenskap och Allmänhet.
Mer om Daniel Mensah och hans forskning
https://internt.slu.se/nyheter-originalen/2024/10/vad-har-skog-och-innebandy-gemensamt/
Internredaktionen
Vanja Sandgren
Ulla Ahlgren
Anette Neldestam Larsson