Nyhet

Ny rapport för alla som vill lära sig mer om granbarkborrar – biologi, spridning av angrepp och bekämpning

Publicerad: 18 december 2023
Döda träd i en ring runt en öppen yta

Den exceptionellt varma och torra sommaren 2018 resulterade i det största utbrottet av granbarkborre som någonsin dokumenterats i Sverige. På bara sex år har ca 33 miljoner kubikmeter granskog dödats i Götaland och Svealand. Därför är det viktigare än någonsin att hanteringen av granbarkborre baserar sig på bästa möjliga kunskap för att så långt som möjligt mildra de negativa konsekvenserna av utbrottet. I en ny rapport har SLU sammanställt aktuell kunskap om granbarkborrar.

Granbarkborren är en inhemsk skalbaggsart och den allvarligaste skadegöraren på granskog i Europa. Det är ett stort problem för skogsbruket men också vissa skyddade områden där arterna är beroende av äldre granar. Friluftslivet drabbas när det blir svårt och farligt att vandra i drabbade skogar. Samtidigt fyller granbarkborren en viktig roll i ekosystemet genom sin förmåga att döda levande granar och därmed skapa livsmiljöer för många andra arter.

Första stora sammanställningen på svenska

I rapporten beskriver Martin Schroeder, professor i skogsentomologi på SLU, granbarkborrens roll i skogsekosystemet, dess biologi, var risken är störst för angrepp, varför utbrott uppkommer, vilka möjligheter det finns att fastställa orsakssamband mellan angrepp i och utanför skyddade områden samt åtgärder för att minska risken för angrepp.

Det är den hittills mest omfattande kunskapssammanställningen som är skriven på svenska. Alla som vill lära sig mer om granbarkborren kan ha nytta av rapporten, inte minst skogsägare, reservatsförvaltare och myndigheter.

Ämnen i rapporten

Rapporten svarar på många viktiga frågor som till exempel: Hur går det till när granbarkborren angriper en gran? Varför är det oftast grupper av granar som angrips? Vilka beståndstyper löper störst risk att angripas? Varför ökar fjolårsangripna träd risken för angrepp? Vilken inverkan har granbarkborrens fiender på förökningen? Hur effektiva är olika bekämpningsmetoder?

Skyddade områden

I rapporten beskriver Martin Schroder också vilka möjligheter det finns att belägga samband mellan angrepp i skyddade områden och omgivande brukad skog. Det är ofta svårt eftersom barkborrarna som deltar i ett angrepp har spridits från många platser i det omgivande landskapet. Undantaget är när en grupp angripna träd i ett naturreservat expanderar över gränsen in i omgivande brukad skog – då är det tydligt att det finns ett samband.

Läs rapporten

Skyddade områden och granbarkborre - en kunskapssammanställning med fokus på biologi, spridning av angrepp och bekämpning, Rapport Skog 2023:3. Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå. 

Författare: Martin Schroeder, professor i skogsentomologi vid institutionen för ekologi, SLU. Han har under mer än 30 år bedrivit forskning på granbarkborren.

SLU gjorde kunskapssammanställningen på uppdrag av Naturvårdsverket som en del i deras regeringsuppdrag att se över möjligheten att införa en kompensationsmodell för skador på egendom som kan kopplas till spridning av granbarkborren från skyddade områden (se rapport ”Bekämpning och ersättning vid angrepp av granbarkborrar från skyddad skog”; Naturvårdsverket 2023).