Nyhet

Nya docenter redo att lösa våra samhällsutmaningar

Publicerad: 13 november 2023

Klimatsmarta grödor, växters klimatanpassning, gröna tak, grönytor och processer för stadsplanering - det är vad höstens fem nyblivna docenter vid LTV-fakulteten är experter på.

Efter hårt slit och tuffa prövningar kan nu fem forskare vid LTV-fakulteten stoltsera med titeln docent. Tre av dem; Ishi Buffam, Henrik Sjöman och Lina Berglund-Snodgrass tillhör Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning. Cecilia Hammenhag är verksam vid Institutionen för växtförädling medan Helena Nordh har sin hemvist vid Institutionen för Stad och Land.

Ekosystem i gröna tak

Ishi Buffam – nybliven docent - forskar om ekosystemekologi med fokus på gröna tak.

­- Jag är särskilt intresserad av hur utformningen av dessa ekosystem - inklusive växtsamhället och markens egenskaper - påverkar näringscykelns dynamik inom ekosystemet på gröna tak.

Processer för stadsplanering

Lina Berglund-Snodgrass forskar om stadsplaneringsprocesser inom en rad olika områden - alltifrån omställning mot hållbart resande till etablering av sociala infrastrukturer.

- Här intresserar jag mig särskilt för planerares förutsättningar att styra dessa processer och hur förutsättningarna förändras i ljuset av nya stadsbyggnadsidéer, finansierings- eller samverkansformer.

Växtanvändning i urbana miljöer

Henrik Sjöman forskar om hållbar växtanvändning i urbana miljöer och fokuserar särskilt på olika arters kapacitet att hantera ett förändrat klimat.

- Min forskning utvecklar vårt sätt att tänka och prata om den gröna infrastrukturen i våra städer, med tydlig guidning för att göra mest nytta. Det är viktigt att vi kan utveckla guidning och språkbruk i vår bransch utifrån forskning snarare än hörsägen.

Grönytor i stadslandskapet

Helena Nordhs forskning fokuserar på hur människor upplever och använder olika grönytor i stadslandskapet och vilken betydelse olika platser har för individer.

- Jag är nyfiken på hur vi som landskapsarkitekter kan bidra till att skapa platser och vardagsmiljöer som uppmuntrar till utomhusvistelse och förhoppningsvis främjar människors hälsa, säger hon.

Framtidens grödor

Cecilia Hammenhag fokuserar på hur vi kan förbereda våra grödor för klimatförändringar och omställning av livsmedelsproduktionen.

- I min forskning försöker jag koppla samman viktiga växtegenskaper, såsom torkresistens eller proteininnehåll, med arvsmassan för att hitta hur dessa egenskaper är genetiskt reglerade. På så sätt kan vi lättare hitta växtindivider med önskvärda egenskaper samt utveckla metoder som snabbar på och effektiviserar framtagandet av nya förbättrade sorter, säger hon.