SLU-nyhet

Aureobasidium – en kommande hjälte i jordbruket

Publicerad: 12 januari 2023
Svarta, avlånga strukturer med blå, runda strukturer på. Mikroskopfoto.

Aureobasidium är svarta, jästliknande svampar. Vissa arter ur den här gruppen kan användas i jordbruket för att bekämpa skadegörare och i livsmedelsindustrin där de producerar nyttiga enzymer. En ny översiktsartikel sammanfattar vad vi vet och behöver ta reda på om de här användbara mikroorganismerna.

De svarta jästliknande svamparna från släktet Aureobasidium är mikroorganismer som återfinns i en mängd olika miljöer. Svampgruppen innehåller arter med potentiell användning inom jordbruket och livsmedelsindustrin och därför behöver vi ta reda på mer om dem. I en ny översiktsartikel beskrivs hur de här svamparna kan användas på ett miljövänligt och hållbart sätt inom jordbruket och livsmedelsindustrin.

– Vi vet att Aureobasidium-arter kan producera en uppsjö av metaboliter, av vilka många kan användas inom jordbrukssektorn för att bekämpa växtskadegörare, säger Johan Stenberg, en av författarna bakom studien.

En organism som finns nästan överallt

Aureobasidium är mikroorganismer som finns i en mängd olika extrema och ofarliga miljöer. De kan hittas i skogsmark, färskvatten, extremt salta vatten, is, luft, på växtblad och frukters yta.

De har en avgörande roll i ekosystem runt om i världen eftersom de är inblandade i näringsämnens kretslopp, nedbrytning och i biosanering. Dessutom är de ofta gynnsamma för oss människor efter som de kan producera läkemedel, antibiotika och ämnen som stärker immunförsvaret.

 – Aureobasidium kan också spela en viktig roll inom jordbruket då vissa arter kan vara tillväxtfrämjande hos växter och användas som biologiskt bekämpningsmedel mot skadegörare. Andra Aureobasidium-arter är orsakar i stället sjukdom hos djur och människor, men framför allt hos växter, vilket kan leda till ekonomiska förluster inom jordbrukssektorn, säger Johan.

– Att använda mikroorganismer för att bekämpa skadegörare är i linje med Sustainable Development Goals Agenda 2021–2030 då de inte är skadliga för miljön och människors hälsa, säger Johan.

Fortfarande finns många kunskapsluckor

Även om forskningen går i rätt riktning finns det fortfarande många kunskapsluckor om Aureobasidium. Till exempel är många av mekanismerna bakom biologisk bekämpning och växtfrämjande egenskaper fortfarande outforskade.

– Vi behöver veta mer om variationen och utbredningen av de här nyttiga egenskaperna på en global skala. Det skulle göra det möjligt att rikta in sig på särskilda svampisolat och korsa dem med andra för att optimera isolaten för användning inom jordbruk och livsmedelsförädling, avslutar Johan.