Mikrobiologi
Mikrobiologi är läran om mikroorganismer, till exempel bakterier, svampar och virus.
Bakterier tillhör den prokaryota grenen, medan svampar tillhör de eukaryota organismerna. Virus är i strikt mening inte levande och kan därför inte passas in i någon av organismvärldens tre grenar.
Joakim Bjerketorp
joakim.bjerketorp@slu.se Sedan 2021 arbetar jag som forskare vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), SLU, inom ett universitets-industriellt samarbete finansierat av Intervacc AB (

Nytt högavkastande ris som ger kraftigt minskade metanutsläpp har utvecklats vid SLU
Ris är stapelföda för halva jordens befolkning, men odlingen leder till betydande utsläpp av växthusgasen metan. Nu har forskare från SLU och kollegor i Kina identifierat två kemiska föreningar som

Upptäckt om hur coronavirus skadas av nanopartiklar banar väg för ny desinfektionsteknik
Ett nytt sätt att oskadliggöra coronavirus har upptäckts av forskare från SLU och Tartu universitet. En viss typ av nanopartiklar visade sig skada virusets yttre hölje, vilket gör det svårare för

Gensläckarsprej som bekämpar spannmålssjukdom är säker för miljön
Stora förhoppningar ställs idag på ett nytt sätt att bekämpa växtsjukdomar, med RNA som släcker ned gener som skadegöraren använder för att sätta igång angreppet. Nu har forskare från SLU och James

Vetekli
Att baka med vetekli gör brödet mer näringsrikt men det riskerar också att bli kompakt och mindre aptitligt. Men det håller på att förändras tack vare ny forskning från SLU. Som genom att förändra
Disp Solja Pietiäinen
Modification of wheat bran arabinoxylan extracts for functional properties in breadmaking charlotta.eriksson@slu.se Solja Pietiäinen försvarar sin avhandling "Modification of wheat bran
Galia Zamaratskaia
galia.zamaratskaia@slu.se Samverkanslektor i matens kvalitet Jag har en bakgrund inom biologi, men har sedan millennieskiftet arbetat med livsmedelsvetenskap där både animaliska och vegetabiliska

Avloppsvatten avslöjar ökat användande av sötningsmedel
Analys av avloppsvatten kan visa användande av artificiella sötningsmedel. En nypublicerad studie visar konsumtionsmönster i flera svenska städer. Forskare publicerade nyligen en studie som visar att
Klimatförändringens effekter på Mälaren
vattenmiljo-webb@slu.se Syftet med dagen är att visa på de utmaningar som klimatförändringen för med sig för ekosystemet och dricksvattenförsörjningen. Vi har gemensam lunch och fika då tid finns

Nu är det dags att börja provtagningen
Eftersom musslor filtrerar vatten när de äter, ingår alger i deras kost. Det gör musslorna högintressanta för att lära sig mer om giftiga algblomningar. Därför provtar forskare nu musselodlingar för
Disp Thomas Eliasson
From farm to cheese: Exploring the bacteria in the dairy value chain charlotta.eriksson@slu.se Thomas Eliasson försvarar sin avhandling "From farm to cheese: Exploring the bacteria in the dairy
Disp Björn Greijer
Polyoxometallate ions as models for mineral nanoparticle interactions with proteins Insight into structure and reactivity charlotta.eriksson@slu.se Björn Greijer försvarar sin avhandling "