Hoppa till huvudinnehåll

Mikrobiologi

Mikrobiologi är läran om mikroorganismer, till exempel bakterier, svampar och virus.
Bakterier tillhör den prokaryota grenen, medan svampar tillhör de eukaryota organismerna. Virus är i strikt mening inte levande och kan därför inte passas in i någon av organismvärldens tre grenar.


Det finns 84 sidor som är taggade med Molekylära vetenskaper:

Joakim Bjerketorp

joakim.bjerketorp@slu.se Sedan 2021 arbetar jag som forskare vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO), SLU, inom ett universitets-industriellt samarbete finansierat av Intervacc AB (

Nytt högavkastande ris som ger kraftigt minskade metanutsläpp har utvecklats vid SLU

Ris är stapelföda för halva jordens befolkning, men odlingen leder till betydande utsläpp av växthusgasen metan. Nu har forskare från SLU och kollegor i Kina identifierat två kemiska föreningar som

Upptäckt om hur coronavirus skadas av nanopartiklar banar väg för ny desinfektionsteknik

Ett nytt sätt att oskadliggöra coronavirus har upptäckts av forskare från SLU och Tartu universitet. En viss typ av nanopartiklar visade sig skada virusets yttre hölje, vilket gör det svårare för

Gensläckarsprej som bekämpar spannmålssjukdom är säker för miljön

Stora förhoppningar ställs idag på ett nytt sätt att bekämpa växtsjukdomar, med RNA som släcker ned gener som skadegöraren använder för att sätta igång angreppet. Nu har forskare från SLU och James

Vetekli

Att baka med vetekli gör brödet mer näringsrikt men det riskerar också att bli kompakt och mindre aptitligt. Men det håller på att förändras tack vare ny forskning från SLU. Som genom att förändra

Disp Solja Pietiäinen

Modification of wheat bran arabinoxylan extracts for functional properties in breadmaking charlotta.eriksson@slu.se Solja Pietiäinen försvarar sin avhandling "Modification of wheat bran

Galia Zamaratskaia

galia.zamaratskaia@slu.se Samverkanslektor i matens kvalitet Jag har en bakgrund inom biologi, men har sedan millennieskiftet arbetat med livsmedelsvetenskap där både animaliska och vegetabiliska

Avloppsvatten avslöjar ökat användande av sötningsmedel

Analys av avloppsvatten kan visa användande av artificiella sötningsmedel. En nypublicerad studie visar konsumtionsmönster i flera svenska städer. Forskare publicerade nyligen en studie som visar att

Klimatförändringens effekter på Mälaren

vattenmiljo-webb@slu.se Syftet med dagen är att visa på de utmaningar som klimatförändringen för med sig för ekosystemet och dricksvattenförsörjningen. Vi har gemensam lunch och fika då tid finns

Nu är det dags att börja provtagningen

Eftersom musslor filtrerar vatten när de äter, ingår alger i deras kost. Det gör musslorna högintressanta för att lära sig mer om giftiga algblomningar. Därför provtar forskare nu musselodlingar för

Disp Thomas Eliasson

From farm to cheese: Exploring the bacteria in the dairy value chain charlotta.eriksson@slu.se Thomas Eliasson försvarar sin avhandling "From farm to cheese: Exploring the bacteria in the dairy

Disp Björn Greijer

Polyoxometallate ions as models for mineral nanoparticle interactions with proteins Insight into structure and reactivity charlotta.eriksson@slu.se Björn Greijer försvarar sin avhandling "

Loading…