Nu startar Drylands Transform – ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprojekt i gränsregionen mellan Uganda och Kenya. Forskargruppen, som koordineras av SLU, siktar på att vända den pågående negativa trenden och förbättra såväl markens bördighet som djurens och människornas välmående. Projektet syftar till att bidra till flera av de globala målen för hållbar utveckling.
Ungefär en tredjedel av jordens landyta är torrområden och 2 miljarder människor lever och är beroende av de naturresurser som finns där. Ca 90 procent av människorna i torrområden hör till de allra fattigaste och finns i låg- och medelinkomstländer. Där finns också ca hälften av världens lantbruksdjur (nötkreatur, getter, får, kameler) och försörjningen domineras av att människorna flyttar djuren efter säsongerna för att hitta bete.
Känsliga ekosystem
Ekosystem i torrområden är extremt känsliga för klimatförändringar, framförallt för mer torka och för större variationer i nederbörd. Strukturer och institutioner för styrning av utvecklingen är ofta urholkade.
I Drylands Transform kommer vi att undersöka kopplingarna mellan markhälsa, boskapsbaserad försörjning, människors välbefinnande, markanvändning och styrande strukturer. Vi kommer att bidra med ny kunskap för transformativ förändring och hållbar utveckling av betesmarker i torrområden i Östafrika.
Samarbete med lokala intressenter
Genom att involvera lokala och regionala intressenter i tvärvetenskaplig forskning ska vi utforska utmaningar och möjligheter för en socio-ekologisk omvandling av torrområden där synergier optimeras för hållbar utveckling och samtidigt minimerar negativa avvägningar. Vi kommer att använda innovativa fältforskningsmetoder för att förbättra livsmedelsförsörjningen, till exempel genom att återställa betesmarker och ge stöd till policyprocesser och förvaltande strukturer i några län i gränsområdet mellan Kenya och Uganda.
Praktiska lösningar
I detta projekt - Drylands Transform - vill vi hitta praktiska lösningar för hållbar utveckling i torrområden med stor fattigdom och dålig livsmedelsförsörjning. Vi kommer att undersöka hur markutnyttjande och ekosystemtjänster (globala hållbarhetsmålet, SDG,15) bättre kan interagera med tryggad livsmedelsförsörjning och hållbart lantbruk (SDG 2). I relation till detta kommer vi att analysera betydelsen av fredliga och inkluderande samhällen (SDG 16), samt hur dessa SDGs interagerar med god hälsa (SDG 3), jämställdhet (SDG 5) och tillgången till rent vatten och sanitet (SDG6). Samtidigt som klimatförändringarna och dess konsekvenser (SDG 13) måste motverkas.
För mer information, vänligen kontakta
Professor Ingrid Öborn
Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU
ingrid.oborn@slu.se
Ylva Nyberg
Institutionen för mark och miljö, SLU
ylva.nyberg@slu.se
Fler medverkande forskare från SLU
Aida Bargués Tobella, Institutionen för skogens ekologi och skötsel
Ewa Wredle, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Gert Nyberg, Institutionen för skogens ekologi och skötsel
Göran Bostedt, Institutionen för skogsekonomi
Medverkande forskare från andra universitet/organisationer
Per Knutsson - School of Global Studies, Gothenburg University
Barbara Schumann - Department of Epidemiology and Global Health, Umeå University
Agneta Hörnell - Department of Food, Nutrition and Culinary Science, Umeå University
Kristina Lindvall – Department of Epidemiology and Global Health, Umeå University
Stephen Mureithi - Department of Land Resource Management and Agricultural Technology (LARMAT), University of Nairobi, Kenya
Denis Mpairwe – Department of Agricultural Production, Makerere University, Kampala, Uganda
Alice Turinawe - Department of Agribusiness and Natural Resource Economics, Makerere University, Kampala, Uganda
Dereje Wakjira – Resilience and Pastoralism, Intergovernmental Authority on Development (IGAD), Nairobi, Kenya
Leigh Winowiecki – Land Health Decisions, World Agroforestry (ICRAF), Nairobi, Kenya
Tor-Gunnar Vågen – GeoScience lab, World Agroforestry (ICRAF), Nairobi, Kenya