SLU-nyhet

”Inrätta nationellt vattencentrum”

Publicerad: 31 maj 2018

Inrätta i Uppsala ett nationellt kompetenscentrum för dricksvattnets hälsorisker, skriver ett antal myndighetschefer och politiker, bl a SLU:s rektor Peter Högberg, i en debattartikel i Upsala Nya Tidning.

”Framtidens dricksvattenförsörjning står inför en stor utmaning i form av ökade risker för kemisk förorening på grund av hög kemikalieanvändning i samhället, klimatförändringar (torka/översvämning) och ett intensivt samhällsbyggande som kan hota känsliga vattenskyddsområden”, heter det bl a i artikeln.

”Det föreslagna centret omfattar unik kompetens inom dricksvattenområdet med fokus på kunskap om faroämnen i miljön, avancerade toxikologiska och kemiska analyser, vattenberedningsteknik, geohydrologi, faroanalys (enligt dricksvattenkungörelsen) och hälsoriskbedömning.”

”Centret ska ta fram ny kunskap genom forskning och utveckling samt ge expert- och beslutsstöd till myndigheter, övergripande myndighetsråd, dricksvattenproducenter och övriga intressenter”, skriver författarna.

Debattartikeln bygger på det underlag som forskare i projektet SafeDrink, ett SLU-Formas-projekt, har tagit fram till landshövdingen.

http://www.unt.se/asikt/debatt/vattnet-i-centrum-4993759.aspx


Kontaktinformation