9 maj

Loftet, Alnarp

Must-SM på Alnarp

evenemang | konferenser | seminarier, workshops |

Sveriges bästa must ska koras. Välkommen till det åttonde svenska mästerskapet i svensk äppelmust!

Välkommen att deltaga på plats

Vare sig du är med och tävlar eller ej, är du välkommen att deltaga fredagen den 9 maj 2025. Då premierar vi must och utser Sveriges Bästa Must i olika klasser, och samlas till en heldag i äpplets och äppelmustens tecken. Vi håller till på SLU Alnarp, Sveriges lantbruksuniversitet utanför Malmö.

Om du är medlem i föreningen Svenska Must- & Ciderproducenter eller i föreningen Sörmlandsäpplen är du och ditt följe välkomna att vara med under hela dagen. Aktiviteterna på eftermiddagen kommer att vara publika och då välkomnar vi alla övriga i trädgårds-, mat- och dryckesbranschen, samt forskare och studenter vid SLU att vara med.

Hur kommer jag dit

Adressen är Sundsvägen 6, Alnarp. Bilparkering finns precis vid entrén. Buss 139 går från Malmö och Lund till hållplats Campus Alnarp. Därifrån är det en kort promenad till entrén.

Närmaste tågstationer ligger i Lomma, Åkarp och Burlöv. Därifrån är det promenad- eller cykelavstånd till Alnarp (ca 2 km). Tidtabeller och resvägar, se Skånetrafiken.

Anmälan

Anmäl dig snarast till eventet med antal deltagare, dock senast 1 maj. Deltagarantalet är begränsat. Anmälan görs via anmälningsformuläret Must SM

Väl mött på Alnarp!

Vi ser fram emot att testa alla muster och framför allt – att få träffa Dig.
Tävlingsledningen: Elisabeth Knöppel, Ulla Kylhed Reuterdahl, Kimmo Rumpunen och Jonas Rudenstam samt föreningens Mustråd.

Fakta

Tid: 2025-05-09 09:00 - 16:00
Ort: Alnarp
Lokal: Loftet
Arrangör: Svenska must- och ciderproducenter i samarbete med SLU Partnerskap Alnarp
Sista anmälningsdag: 1 maj 2025
Pris: Deltagandet är kostnadsfritt, men anmälan krävs. Lunch betalas av deltagare på plats i Alnarps restaurang.
Mer information:

Program

För musterier:

Kl 09.00–09.30, Samling och fika

Kl 09.30–10.45, Workshop: Sensorisk bedömning och beskrivning av mustkvalitet, Kimmo Rumpunen, forskare och äppelförädlare, SLU Alnarp

Kl 11.00–11.45, Visning av den Nationella Genbanken med frukt och bär, Lena Ansebo, kurator, samt SLUs nya äppelfält

Kl 12.00–12.45, Lunch och mingel

För alla:

Kl 13.00–13.30, ”Must med mervärde – så väljer konsumenter och krögare sin favorit”, Elke Jung, sommelier och journalist i dryckesbranschen

Kl 13.30–14.00, ”Smakfullt sällskap – om mustens möjligheter i måltiden”, Titti Qvarnström, Michelinkock och konsult inom restaurang och gastronomi

Kl 14.00–14.15, Fika och mingel

Kl 14.15–15.00, Presentation av vinnare och diplomutdelning

Kl 15.00–16.00, Provsmakning av must och mingel

Om Must-SM

Den bärande idén är att lyfta den svenska äppelmustens status, sprida information om den stora bredd och variation som finns inom äppelmust och att därigenom, på sikt, öka försäljningen och lönsamheten hos lokala mustproducenter samt locka till nyetablering av fler musterier. Genom det återkommande evenemanget Must-SM ville Svenska Musterier skapa en mall för en professionell bedömning av produkterna och därigenom premiera kvalitet och innovation inom området.