För musterier:
Kl 09.00–09.30, Samling och fika
Kl 09.30–10.45, Workshop: Sensorisk bedömning och beskrivning av mustkvalitet, Kimmo Rumpunen, forskare och äppelförädlare, SLU Alnarp
Kl 11.00–11.45, Visning av den Nationella Genbanken med frukt och bär, Lena Ansebo, kurator, samt SLUs nya äppelfält
Kl 12.00–12.45, Lunch och mingel
För alla:
Kl 13.00–13.30, ”Must med mervärde – så väljer konsumenter och krögare sin favorit”, Elke Jung, sommelier och journalist i dryckesbranschen
Kl 13.30–14.00, ”Smakfullt sällskap – om mustens möjligheter i måltiden”, Titti Qvarnström, Michelinkock och konsult inom restaurang och gastronomi
Kl 14.00–14.15, Fika och mingel
Kl 14.15–15.00, Presentation av vinnare och diplomutdelning
Kl 15.00–16.00, Provsmakning av must och mingel
Om Must-SM
Den bärande idén är att lyfta den svenska äppelmustens status, sprida information om den stora bredd och variation som finns inom äppelmust och att därigenom, på sikt, öka försäljningen och lönsamheten hos lokala mustproducenter samt locka till nyetablering av fler musterier. Genom det återkommande evenemanget Must-SM ville Svenska Musterier skapa en mall för en professionell bedömning av produkterna och därigenom premiera kvalitet och innovation inom området.