Kontaktinformation
Miljöenheten:
miljo@slu.se
Fysisk arbetsmiljö omfattar bland annat områdena klimat, buller, vibrationer, belysning, strålning, biosäkerhet och kemikaliesäkerhet. Även olika arbetstekniska faktorer som arbetstyngd, arbetsställningar, arbetsutrymme, tekniska säkerhetsanordningar och liknande ingår i den fysiska arbetsmiljön.
Interna styrande dokument om arbetsmiljöarbete vid SLU
Arbetsmiljösida - för medarbetare
Kontaktuppgifter till funktioner som arbetar med arbetsmiljöfrågor
Läs mer om skyddsronder och riskanalyser
SLU:s introduktionskurs i laboratoriesäkerhet. (Kursen tar cirka en timme att genomföra. För att få tillgång till utbildningen, vänligen ange din mejladress så skickas den till dig.)
Under varje avsnitt nedan finns kontaktuppgifter till ansvariga för respektive område.
Rutinen kemikaliehantering SLU (SLU-196) gäller för hela universitetet. Alla kemikalier omfattas av rutinen. Lokala rutiner är ett komplement till den övergripande rutinen. Rutinen behandlar kemikaliehantering, särskilda krav rörande vissa kemikalier, märkning och skyltning, förvaring, riskbedömning, avfall samt kemikalieolyckor och spill.
Alla kemikalier som används inom SLU ska registreras i det webbaserade kemikaliehanteringssystemet KLARA. Varje enhet vid SLU som hanterar kemikalier och kemiska produkter har utsedda personer med behörighet att registrera och ändra uppgifter om produkter på den egna enheten i systemet. För att få behörighet till KLARA måste du först gå en utbildning. Utbildningen finns tillgänglig digitalt, du måste vara inloggad med ditt AD-konto för att nå sidan. Kontakta fysisk.arbetsmiljo@slu.se efter genomgången utbildning för att få behörighet i systemet.
Genom systemets olika funktioner kan man få hjälp med inventering/registrering, rapportering, riskbedömning m.m. I KLARA finns dessutom uppdaterade säkerhetsdatablad kopplat till varje enskild produkt och därigenom tillgängliggörs riskinformation för samtliga användare inom organisationen. För sökning av säkerhetsdatablad krävs ingen inloggning förutsatt att man sitter på en av SLU:s IP-adresser.
Manualer som beskriver inventering/registrering samt riskbedömning av kemikalier återfinns under rubriken manualer i KLARA-systemet. Manualerna finns både på svenska och engelska och nås i ett inloggat läge.
Systemet och dess förvaltning beskrivs noggrannare i dokument "Kemikaliehanteringssystemet KLARA" (SLU-336).
En kortfattad beskrivning av hur man söker i KLARA med eller utan föregående inloggning finns i dokument "Lathund KLARA" (SLU-345).
KLARA nås här eller under "verktyg och system".
Rutinen "Biosäkerhet SLU" (SLU-1810) gäller för hela SLU inklusive Universitetsdjursjukhuset, UDS. Alla mikrobiologiska risker för människan samt GMM och GMO omfattas av rutinen. Lokala rutiner är ett komplement till den övergripande rutinen. Rutinen behandlar biosäkerhetsrisker vid laborativt arbete, lantbruks- och skogsbruksarbete, samt försöksdjursarbete och växtodlingsförsök. Den behandlar även arbete med genmodifierade mikroorganismer (GMM) och genmodifierade organismer (GMO) samt förebyggande åtgärder och riskbedömningar.
Miljöenheten:
miljo@slu.se