Hej Daniel, kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?
Min utbildningsbakgrund är inom miljövetenskap, som jag valde att studera - förutom relevansen för att arbeta mot hållbarhet - på grund av dess disciplinövergripande karaktär. Jag har även skaffat mig praktisk erfarenhet inom miljöanalys, mark- och grundvattensanering. År 2024 tog jag min doktorsexamen i landskapsplanering från SLU och har nu förmånen att få fortsätta arbeta som forskare vid institutionen för stad och land.
Jag är också involverad i att koordinera och undervisa kurser i landskapsarkitektur och handleder studenter inom landskapsarkitekt-, landskapsingenjörs- och miljökommunikationsprogrammen. Sedan 2025 är jag även ledamot i LTV-fakultetsstyrelsen.
Utanför arbetet tycker jag om olika former av fysisk träning, slöjd och andra hantverk. Arbete och fritidsintressen överlappar varandra varje vecka i min roll som koordinator för Ultuna Bike Kitchen, en plats där jag och några volontärer hjälper människor att lära sig att reparera cyklar på egen hand.
Vilka är dina uppgifter på plattformen?
Det mesta av mitt arbete som hubbkoordinator handlar om att representera Urban Futures på Ultuna campus. Jag ser min huvuduppgift i att etablera och främja kontakter mellan människor och projekt i och utanför akademin kring SLU Urban Futures 'Scapes teman. Det bedrivs mycket intressant och viktig forskning på SLU Ultuna som är relevant för att bättre förstå och utveckla urbana arenor.
Det finns också många offentliga och privata aktörsgrupper i Uppsalaregionen som bedriver inspirerande arbete som kan stödjas genom samarbeten med SLU Urban Futures.
Oavsett om det handlar om att etablera kontakter, utveckla gemensamma projektförslag, organisera workshops eller seminarier finns det många former som mitt arbete kan ta och som gör det spännande.
Finns det någon fråga som engagerar dig extra mycket?
I min roll som hubbsamordnare vill jag särskilt lyfta fram ett mobilitetsperspektiv bland de etablerade urbana temana. Efter att ha forskat om urbana cykelmobiliteter i mina doktorandstudier formas mycket av mitt tänkande av olika former av rörelse och deras betydelse i förhållande till stadsmiljöer; ett perspektiv som jag är övertygad om tillför ännu fler nyanser till plattformens nuvarande arbete. Jag dras dessutom alltmer mot frågor om inkludering och utanförskap i cyklande former av mobilitet. Dessa frågor inkluderar att arbeta tillsammans med, och för, ofta osynliga cykelgrupper i policy och diskurs, till exempel personer med funktionsnedsättning eller äldre.
Ett annat ämne som ligger mig varmt om hjärtat är hur erfarenheter av metoder som anses vara hållbara, som cykling eller gör-det-själv-reparation, relaterar till bredare samhällsförändringar i riktning mot hållbarhet. Som hubbsamordnare kan jag kombinera mina nuvarande forskningsintressen med min bredare ambition att bättre förstå, arbeta tillsammans med och stödja olika samhällsaktörer.