Nyhet

Var med och forma SLU:s strategiska forskningssatsning: Livsmedelsproduktion i nordligt klimat

Publicerad: 19 december 2025

Svensk livsmedelsproduktion behöver nya och mer robusta kunskaps- och logistikkedjor nationellt och regionalt. Global geopolitisk instabilitet med störningar i handelsflöden, beroende av importerade insatsvaror, klimatförändringar samt eskalerande risker för polykriser ställer krav på utveckling av våra livsmedelssystem. Norra Sverige har stora möjligheter för en ökad, samlad och mer uthållig livsmedelsproduktion.

Genom SLU Futures lyfter SLU fram den kunskap som är nödvändig för hållbara livsmedelssystem under föränderliga förutsättningar. SLU:s strategi 2026–2030 framhåller att universitetet ska ta en ledande roll inom dessa områden och särskilt bidra till livsmedelsberedskap, hållbart nyttjande av naturresurser och innovationer för framtidens bioekonomi.

SLU tar nu initiativ till att i större utsträckning än idag bidra till att utveckla förutsättningarna för livsmedelsproduktionen i nordligt klimat – från åker, stall, skog och vatten till bord. Genom den lokala närvaron, med excellent forskning och utbildning och i samverkan med näringsliv och samhälle vill SLU stödja innovation, hållbarhet, och reseliens i norra Sveriges livsmedelssystem (se faktaruta om Norra livsnoden nedan). Med unik kompetens och breda nätverk kan SLU bidra till att norra Sverige stärker sin position som en hållbar livsmedelsproducent i de särskilda klimatmässiga, geografiska och strukturella förutsättningar som både innebär utmaningar och möjligheter.

För att tillvarata möjligheterna behövs mera kunskap om anpassning av produktionssystem, växtmaterial, företagsmodeller, kompetensförsörjning och livsmedelskedjans funktion. Det förutsätter forskning och utbildning som bedrivs i nära samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.

Mot denna bakgrund ser SLU fram emot visionära och framåtblickande inspel för att forma en gemensam, långsiktig forskningsstrategi för SLU och Sverige som föregångare inom resilienta och hållbara produktionssystem, anpassade efter nordligt klimat.

Inspelen ska ha långsiktigt perspektiv som inkluderar en eller flera av nedanstående punkter:

  1. Bidrar till ökad och diversifierad livsmedelsproduktion i norra Sverige genom hållbara, resilienta och innovativa produktionssystem.
  2. Stärker Sveriges livsmedelsberedskap genom att utveckla kunskap om robusta, anpassningsbara och transformerbara livsmedelssystem i norra Sverige.
  3. Utvecklar lösningar som är specifika för nordliga produktionsförutsättningar, inklusive klimat, mark, ekosystem, logistik, teknik och samhällsstrukturer.
  4. Förslag som har ett tvärvetenskapligt angreppssätt och integrerar SLU:s styrkeområden i en sammanhållen forskningsinriktning välkomnas men är inget krav. 

Skicka ditt förslag på svenska eller engelska, max 3000 tecken (inkl. blanksteg) till forskning.planeringsavdelningen@slu.se senast den 31 januari.

 

Fakta:

Norra livsnoden är arbetsnamnet för SLU:s samverkanssatsning i norra Sverige för regional och nationell livsmedelsberedskap. Under hösten 2025 har SLU haft dialoger med producenter, rådgivarorganisationer, myndigheter och andra organisationer med intresse i livsmedelsproduktionen i norra Sverige, bland annat vid en workshop i Umeå. Signalen till SLU var tydlig – behovet av en sammanhållande funktion för forskning, samverkan och utbildning. Denna nod behöver vara både fysisk, men på grund av de stora avstånden i regionen även ha en stark digital närvaro. Som en startpunkt för utvecklingen av denna nod beslutar rektor i dagarna att etablera en samverkanssatsning i norra Sverige för nationell livsmedelsberedskap. I detta ingår att ta fram förslag på strategisk inriktning i dialog med SLU:s fakulteter, anställa en verksamhetsledare, samt införliva regeringsuppdraget med utbildningssatsningen för norra Sverige. Fastighetsavdelningen undersöker möjliga lokaler som kan anpassas för att bilda nodens fysiska hemvist i Röbäcksdalen. 

 


Kontaktinformation