Nyhet

Observationer av tidig björkblomning överraskar

Publicerad: 30 september 2024
Person behandlar björkplantor i växthus. Foto.

Upptäckten av blomning hos unga björkplantor förvånar forskarna på Skogforsk, som är knutna till Trees For Me. Doktoranden Giovanni Bozza kommenterar observationerna.

I forskningsprojektet fokuserar doktoranden Giovanni Bozza, knuten till Trees For Me, Skogforsk och SLU, på att öka kunskapen om blomningsinduktion och fröproduktion i vårtbjörk, och hur detta kan bidra till förbättrat frömaterial för skogssektorn.

– Blomningen är en avgörande faktor för framgång i växtförädling. När träd blommar kan vi korsa dem och ta fram nytt material för nya försök. Att unga träd blommar i naturen är ovanligt, men det är nödvändigt att uppnå om vi till exempel ska använda genomiskt urval (se faktaruta) som förädlingsmetod, säger Giovanni Bozza.

Olika åtgärder för att skynda på blomningen

Att björkar producerar hanblommor tidigare än vanligt är intressanta observationer trots att träden ännu inte har producerat pollen.

– Att minska förädlingscykeln från de vanliga 10-12 åren för vårtbjörk till enstaka år kan skynda på förädlingsprogrammen avsevärt, säger Giovanni Bozza. 

Orsakerna till den tidiga blomningen återstår fortfarande att bekräfta. Björkplantorna hade olika genetisk bakgrund och utsattes för olika behandlingar, till exempel genom att exponeras för hormoner kombinerat med olika ljusförhållanden. Tidiga observationer visar att endast de träd som utsattes för ljus dygnet runt producerade blommor.

– Men en ordentlig inventering och dataanalys måste göras innan vi kan bekräfta detta, förklarar Giovanni Bozza.

Ökad tillväxt och återstående utmaningar

Det nya växthuset i Ekebo har ökat möjligheterna att testa vilka förhållanden som påverkar björkplantorna och på vilka sätt, och nya upptäckter görs kontinuerligt.

– I maj påbörjade vi försöket för att få till blomning hos de ettåriga björkarna, som var cirka 30 cm höga i början av försöket. Efter tre månader hade plantorna en genomsnittlig höjd på 3,2 meter och 40 % av dem hade utvecklat hanhängen, säger Giovanni Bozza.

Kortare förädlingscykler för vårtbjörk skulle kunna bidra till dess konkurrenskraft i framtidens svenska skogsbruk, gentemot exempelvis granen som idag är ett av de dominerande trädslagen. Giovanni Bozza förklarar att björkarna i försöket nu ska gå in i vintervila och förhoppningsvis kommer de att överleva vintern. För att fröproduktionen ska bli framgångsrik nästa år behöver honblommorna utvecklas enligt plan, pollenet måste vara fertilt och pollineringen av honblommorna måste bli lyckosam.

– Nästa steg är att inventera alla plantor i växtkamrarna (492 plantor), flytta hälften av dem till nya kammare för att inducera vintervila, försöka framkalla produktionen av honblommor och sedan naturligtvis göra kvalitetstester på pollenet och fröna samt statistiska analyser. Vi har ingen tydligt utstakad väg eftersom det inte finns några indikationer på hur man ska gå tillväga i litteraturen. Vi lär oss genom att göra, avslutar Giovanni Bozza.