SLU-nyhet

SLU Riksskogstaxeringen prisad för sitt arbete med oberoende fakta om skogen

Publicerad: 17 maj 2024
Kvinna som håller i en trätavla. Foto.

Riksskogstaxeringen har tagit emot utmärkelsen Träkronan för sitt långsiktiga arbete med att samla in och presentera oberoende fakta om den svenska skogens tillstånd. Programchef Cornelia Roberge ser det som ett kvitto på ett bra jobb och att objektiv information om skogen uppskattas.

– Det är fantastiskt roligt för en nybliven 100-åring att få denna utmärkelse. Jag ser det som ett kvitto på att SLU:s satsning på objektiv information om skogen uppskattas och som ett bevis på att Riksskogstaxeringens personal, både på kontoret och ute i fält, gör ett mycket bra jobb. Som programchef för SLU Riksskogstaxeringen känner jag mig stolt över att ta emot Träkronan, säger Cornelia Roberge.

Motivering till utmärkelsen:

”Kunskap är grunden för ett gott och hållbart förvaltande av skogen. Under mer än hundra år har Riksskogstaxeringen långsiktigt och vetenskapligt arbetat med att presentera oberoende fakta om den svenska skogens tillstånd. Det har skapat en fullständigt unik statistisk databas om tillståndet i våra svenska skogar. I en tid då känslor och åsikter delas i allt snabbare tempo, är publikt tillgängliga data om det faktiska tillståndet i skogen en ovärderlig tillgång för skogsägare, beslutsfattare och intresseorganisationer. Riksskogstaxeringen är en kunskapsbärare som ihärdigt, systematiskt och varaktigt skapar goda förutsättningar för ett långsiktigt hållbart skogsbruk.”

Träkronan är en utmärkelse som delas ut av Mellanskog varje år i samband med föreningens stämma i maj. Priset tilldelas en aktör, vars verkan främjar långsiktigt hållbart skogsbruk och därmed både klimatansvar och skogsägande i sig. Träkronan har delats ut under flera årtionden och har tilldelats en rad aktörer inom privat och offentlig sektor.

Priset består av ett konstverk i trä av Jörg Jeschke.

Fakta:

Tidigare pristagare:

Voxnadalens biosfärområde (2023)
Vi-skogen (2022)
Skogsentreprenörerna (2021)
NYKS, Nätverket för kvinnor och ickebinära i skogssektorn (2020)
Tomas Lundmark, professor på SLU (2019)
Linnéuniversitetet (2018)