Nyhet

RNAi: Ett nytt sätt att bekämpa svampsjukdomar i skogen

Publicerad: 09 december 2024
En soluppgång i barrskog. Foto.

Skadesvampar kan skada träd, minska skogsproduktiviteten och hota den biologiska mångfalden. Traditionella lösningar som fungicider kan skada miljön och därför har forskare från SLU och Tjeckien undersökt RNA-interferens (RNAi) som ett alternativ.

RNAi är en biologisk process där dubbelsträngat RNA riktar in sig på och tystar specifika gener. Den här mekanismen kan utnyttjas för att på ett hållbart sätt bekämpa skogssvampsjukdomar. I en ny översiktsartikel utvärderar Ramesh Vetukuri tillsammans med kollegor från Tjeckien hur användbara RNAi-biofungicider kan vara mot skogsskadegörare. Det har de gjort genom att fördjupa sig i hur molekylen kan levereras, hur bra den klarar sig utomhus, regelverk, kostnadseffektivitet och vilken acceptans RNAi-baserade skogsskyddsprodukter har från allmänheten.

– Genom att använda RNAi-baserade biofungicider kan vi inrikta oss på särskilda svampskadegörare samtidigt som andra arter i naturen inte påverkas. Att tekniken är så precis minimerar risken med ekologiska störningar och det är ett mer miljövänligt alternativ till konventionella fungicider, säger Ramesh Vetukuri, en av forskarna bakom studien.

Ett lovande verktyg för att hantera skadegörare

Vid ett utbrott av en skadesvamp är det möjligt att utveckla artspecifika behandlingar genom att använda genomiska data från svampen. Nu görs också framsteg inom leveransmetoder, till exempel utvecklas nanopartikelbärare eller sprejbara formuleringar, något som kan komma att göra RNAi-applikationer görbart i skogsmiljöer framöver. Men fortfarande behövs mer forskning för att ta reda på länge RNAi stannar i miljön och om den trots allt kan påverka andra arter.

– Med mer utveckling kan den här metoden hjälpa till att hålla skogen friska för framtida generationer, avslutar Amit Roy, en annan författare bakom studien.


Kontaktinformation

Ramesh.Vetukuri@slu.se, 040-41 53 40