SLU-nyhet

Årets studententreprenörer i Uppsala

Publicerad: 11 maj 2023
Sanaz Kalantari och Rana Toprak  vid prisutdelningen. Foto.

Sanaz Kalantari och Rana Toprak, landskapsarkitektstudenter vid Ultuna, har tilldelats utmärkelsen Årets studententreprenörer i Uppsala. Utmärkelsen delades ut av Entreprenörstiftelsen Drivhuset i Uppsala under en prisceremoni på Humanistiska teatern den 4 maj.

Ur motiveringen till priset: Sanaz Kalantari och Rana Toprak, och deras verksamhet Rotad & Jordad, tar sig an dagens och morgondagens mat- och klimatutmaningar genom att hjälpa privata och offentliga kunder att använda stadens ytor för livsmedelsproduktion. Genom banbrytande landskapsdesign och inspiration arbetar de med att förstärka den ekologiska motståndskraften samt öka lokal självförsörjning och handlingskraft

Verksamheten befinner sig för närvarande i uppstartsfasen, och med prispengarna avser de att investera ytterligare i företaget. 

– Vi är jätteglada och stolta över att vinna denna utmärkelse, och vi har planer på att med vinstpengarna grunda ett aktiebolag för att driva idén med ätbara, regenerativa landskap vidare, säger Sanaz Kalantari och Rana Toprak.

Utmärkelsen, som delas ut av Drivhuset i Uppsala syftar till att uppmärksamma och hylla Uppsalastudenters entreprenörskap och drivkraft. Priset på 25 000 kronor går till en student/ studenter som utmärkt sig inom entreprenörskap parallellt med sina studier under året. 

– Det är otroligt viktigt att vi lyfter och hyllar de studenter som utvecklar idéer och företag under sin studietid i Uppsala, speciellt i en tid som denna då vi behöver allt fler hållbara lösningar och livskraftiga företag, säger Philip Gratell, VD för Drivhuset Uppsala. 

Drivhuset Uppsala har funnits i Uppsala i över 20 år och tillsammans med våra partners har vi hjälpt att stötta över 1500 företag i uppstartsfasen. Vi är en icke vinstdrivande organisation med fokus på att främja entreprenörskap hos studenterna och unga i Uppsala. Genom att ha ett tätt samarbete med Uppsala universitet och SLU finns vi nära studenterna och kan hjälpa till att förverkliga idéer och företag. Läs mer: https://uppsala.drivhuset.se/

Läs mer om Rotad & Jordad på https://www.rotadelandskap.com


Kontaktinformation

Rana Toprak: 070 402 16 37

Sanaz Kalantari:  073 568 38 59

Philip Gratell, vd Drivhuset: 076 949 79 03