SLU-nyhet

Vattenkvalitet diskuteras ur flera perspektiv

Publicerad: 22 november 2023
provtagning i grumligt vattendrag. Foto.

Skadliga kemikalier finns överallt. Experter jobbar på olika håll för att detta problem ska vara möjligt att kontrollera och förhoppningsvis även minska. För att samla krafter och hitta hållbara lösningar på problem är det viktigt att lyfta dessa frågor tillsammans. Som expert på miljöföroreningar i vatten har professor Karin Wiberg nyligen lett en workshop om kemiska föroreningar i vatten.

Alla levande organismer behöver vatten. Därför är det viktigt att vatten har en god kvalitet. Detta är något som också understryks av globala hållbarhetsmål, lagar, direktiv och regler.

Arbete med kemiska vattenföroreningar är ett viktigt fokusområde och något som behöver mer uppmärksamhet. Professor Karin Wiberg blev därför inbjuden att hålla en workshop inom ramarna för den årliga internationella konferensen Uppsala Health Summit, för att sätta ljus på dessa frågor.

- Vi måste alla vara medvetna om att långlivade - persistenta - organiska miljöföroreningar i vatten kan vara skadliga för människor och miljö, och att exponering för oönskade kemiska ämnen kan vara hälsofarligt redan vid mycket låga nivåer, säger Karin Wiberg.

Ett mål för workshopen var därför att öka medvetenheten om långlivade kemikalier i vatten och vilka kunskapsluckor vi behöver fylla för att bättre förstå den komplexa problematiken med vattenförorening. Ett annat mål var att deltagarna tillsammans skulle diskutera och formulera rekommendationer för framtida forskning och policyarbete i syfte att säkerställa hälsosamt vatten.

- Vi fick ihop ett program med mycket kvalificerade talare och många olika diskussionsformer, både i grupper och i paneler. Det blev en av de mest välbesökta sessionerna på hela konferensen, med bred representation från akademin, myndigheter och intresseorganisationer. Vi fick igång fantastiskt bra diskussioner. Allt gick över förväntan bra, säger Karin Wiberg.

Resultaten från hela workshopen kommer att presenteras i en rapport som är planerad att publiceras nästa år.

- Vår workshop har en högre ambition än så. Vi kommer även att sikta på en publikation i en vetenskaplig tidskrift med tyngdpunkt på framtida behov av forskning och policyarbete för att motverka negativa effekter av persistenta, mobila och toxiska (PMT) ämnen i vatten. Vi som organiserade workshopen brinner för dessa frågor och vill ha fler med oss i detta viktiga arbete, berättar Karin.

Den årliga konferensen Uppsala Health Summit är en plattform för diskussioner som rör global hälsa. Ledare inom den akademiska världen, näringslivet, myndigheter och civilsamhället samlas för att diskutera och gemensamt föreslå praktiska lösningar på verkliga problem.