SLU-nyhet

Dragon på häst med vid invigningen av ryttartorpet på kulturreservatet Linnés Hammarby

Publicerad: 15 augusti 2022

Söndagen den 14 augusti invigde Clas Tollin från avdelningen för agrarhistoria SLU ryttartorpet på kulturreservatet Linnés Hammarby. Ett 30-tal personer hade samlats på tunet utanför soldattorpet när en dragon på häst dök upp. Det var djurhållaren i kulturreservatet, Per Eckerström, som iklädd Livregementets dragonskårs kläder och med sabel i livremmen kom inridande.

Soldater fanns på Hammarby redan under Linnés tid, men det nuvarande soldattorpet är från 1881 och där bodde en soldat fram till år 1902. Torpet har under det senaste decenniet genomgått en restaurering där man strävat efter att på nytt göra det till ett 1800-talstorp, efter att det under många år fungerat som sommarstuga.

Clas Tollin berättade om de bistra villkor 1700-talssoldaterna levde under, innan dragonen högg av invigningsbandet, som var uppsatt i dörren till torpet. Invigningen var en del av en evenemangsdag på Linnés Hammarby där man bland annat fick skörda råg och följa med på guidade vandringar i kulturreservatet. Det var även en marknadsdag.