SLU-nyhet

Hur säkert är vårt dricksvatten?

Publicerad: 16 oktober 2019
Ett glas med vatten. Foto.

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Eftersom vi får i oss ungefär två liter vatten per dag, kan även låga halter av föroreningar påverka vår hälsa negativt. Forskning vid institutionen för vatten och miljö har som långsiktigt mål att förhindra onödig exponering av potentiellt hälsofarliga ämnen som vi får i oss genom vattnet vi dricker.

Nyligen avslutades forskningsprojektet SafeDrink, där Karin Wiberg, professor vid institutionen för vatten och miljö, var projektledare. Inom SafeDrink utvecklades och testades nya metoder för upptäckt av hälsofarliga ämnen i dricksvatten. Även vilka reningstekniker som är bäst för olika ämnen undersöktes.

Formas webbtidning Extrakt har nyligen publicerat en artikel där Karin Wiberg intervjuas.

– Vi behöver mer kunskap om vilka ämnen vi exponeras för genom dricksvatten och vilka av dessa som kan vara hälsofarliga. De metoder som finns för övervakning bör användas och ständigt förbättras så att vi får en så bra bild av vattenkvalitén som möjligt, säger Karin Wiberg i intervjun.

Läs mer i Extrakt: Hur säkert är vårt dricksvatten?

Läs mer om SafeDrink på Vatten och miljös webb

Läs mer om dricksvattenforskning vid Vatten och miljö

Fakta:

SafeDrink finansierades av Formas och pågick 2013–2018. Förutom Karin Wiberg medverkade Agneta Oskarsson, Lutz Ahrens, Rikard Tröger och Stephan Köhler från SLU. Även Uppsala universitet, Mittuniversitetet och Livsmedelsverket deltog i projektet.